Problem z prędkościomierzem Trafic 2003r

28 Lis 2022, 18:22

Witam,
mam problem nie działa prędkościomierz i nabijanie km w Traficu 2003r 1.9dci Przeszukałem forum raczej wszystkie skazówki które były sprawdziłem, tj. zrobiłem test licznika, wskazówka sie wychyla, po podpięciu komputera w czasie jazdy prędkość na kompie pokazuje, kostki i kable od pompy abs przejrzane, była przerwa pod bezpiecznikami w komorze silnika, przegnił szary kabelek podłączenie go nie pomogło.
Proszę o skazówki co jeszcze moge sprawdzić.
Z góry dziękuje
Użytkownikk
Nowicjusz

28 Lis 2022, 18:33

Jeżeli na kompie prędkość jest pokazywana, to znaczy, że czujnik prędkości działa. Brak wskazań prędkości na liczniku jest powodem braku nabijania przejechanych km. Do sprawdzenia połączenie między sterownikiem a licznikiem. Licznik też jest raczej ok, skoro na teście działa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Lis 2022, 18:48

Dokładnie jest tak jak piszesz. Sprawdziłem miernikiem czy jest przerwa na którymś przewodzie i wychodzi na to że jest ok
Użytkownikk
Nowicjusz

28 Lis 2022, 18:51

Już sam nie wiem jak to ugryźć, łatwiej było by gdy bym wiedział który przewód odpowiada za sygnał w kostce dochodzącej do licznika a który z kostki abs, moża by zrobić bajpas i wtedy zobaczyć, no chyba że po drodze idzie jeszcze przez sterownik
Użytkownikk
Nowicjusz

29 Lis 2022, 08:59

Nie wiem, czy czasem nie ma w skrzyni impulsatora. Bo w tym aucie w okresie przejściowym ( czyli 2003 ) było nieco namieszane z tym odczytem prędkości. Jedne auta miały prędkość z impulsatora w skrzyni, potem były i impulsatory i z ABS a potem z ABS. Znaczenie też miało to, czy był tachograf czy nie.
Prędkość z ABS-u to pin 16 na sterowniku ABS i pin 13 na złączu czerwonym licznika w przedliftach, a pin 14 w poliftach.
Ogólnie w tych autach problem z prędkością jest dość powszechny niestety. Zazwyczaj winne są przewody lub zaśniedziałe/zgnite piny w złączach. Jednakże u ciebie wychodzi na to, że sygnał do licznika dochodzi, bo test działa. Dziwna sprawa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Lis 2022, 15:28

Sprawdzałem dzisiaj i nie widze impulsatora w skrzyni, pewnie jak go nie ma to jest zaślepiony czy też wg nie ma otworu.

Fioletowy kabelek z pinu 13 który przechodzi w pomarańczowy nr 16 sprawdzony, nie ma przerwy od kostki z pompy abs do kostki licznika.

Jakieś sugestie co jeszcze mogę sprawdzić?
Może licznik po za tym że test przechodzi pomyślnie nie przekazuje sygnału, czy raczej mało prawdopodobne?
Użytkownikk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz S Coupe
    Jeszcze kilka lat temu klasa S w wersji coupe nazywana była modelem CL. Mercedes zmienia jednak nomenklaturę i jednocześnie stara się odświeżyć gamę. O stylizacji niemieckiego sportowca można mówić raczej pozytywnie. ...

02 Gru 2022, 18:24

Witam, temat ogarnięty.
Uszkodzony był licznik, wymiana licznika pomogła.
Dzięki pozdrawiam
Użytkownikk
Nowicjusz