10 Wrz 2011, 17:26
Witam, od dłuższego czasu mam problem z lewym przednim zaciskiem, ale ostatnio problem się nasilił. Auto to Honda Civic V EG 1,3 95 r. Problem polega na tym że klocki czasami bez powodu w lewym kole trą mi delikatnie o tarcze.Wymieniałem ostatnio tarcze hamulcowe i klocki(Tarcze Brembo + klocki TRW) więc postanowiłem przy okazji wyeliminować problem. Zdemontowałem zacisk lewy i prawy i prowadnice, kupiłem nowy tłoczek i uszczelki, tłoczek ani kanał nie był pordzewiały, wszystko wyglądał ok. Mechanik mi to odczyścił, nasmarował i założył nowe uszczelki, powiedział, że zaciski są dobre. Więc zamontowałem zaciski, wymieniłem płyn, odpowietrzyłem i dalej to samo, z tym że lewe koło trze już prawie cały czas( to pewnie przez nowe tarcze i klocki, zestaw jest dużo grubszy). Więc wniosek jeden, zaciska jednak musi być do dupy, więc poszukałem używanego i znalazłem dwa za 60 zł. Podmieniłem dwa zaciski ponieważ te "nowe" były pomalowane na czerwono, a głupio jeździć z zaciskami w dwóch kolorach. I co ? Dalej to samo z lewym kołem, już nie mam pomysłów co to może być. Nie ma kasy w tym miesiącu żeby zaprowadzić auto do mechanika i tak już sporo kasy utopiłem w te hamulce. 340 zł tarcze i klocki, 70 zł uszczelki, 10 zł smary, 60 zł używane zaciski, 40 zł za nowe nakrętki, flaszka dal mechanika za przeczyszczenie, 50 zł za odkręceni śrub, bo się tak zapiekły w tym kole, że jedyny sposób to był dospawać drugie. Przewód hamulcowy w lewym kole jest delikatnie przetarty na zgięciu(oczywiście szczelny), zaraz przy zacisku, myślcie że to może być problemem, że lewy zacisk czasami nie odpuszcza ? Już ma dosyć tego, a wydawać w ciemno 70 zł na nowy przewód nie mam zamiaru. Jak sprawdzi taki przewód ? W Jedną stronę płyn idzie wiadomo pod ciśnieniem, ale może coś mu przeszkadza później cofnąć się ? Proszę o jakieś rady bo już nerwicy dostaję. Przepraszam za ewentualne błędy, których nie wychwycił Firefox pisałem w pospiechu.