Problem z przednim zawieszeniem

24 Sty 2015, 22:09

Od jakiegoś czasu mam problem z przednim zawieszeniem... W aucie zostało powymieniane amortyzatory przód, łączniki stabilizatora przód i tył...
Objaw stukania (głuchego dudnienia) był bardzo dziwny do czasu wymiany łączników stabilizatora z przodu. Poprzednio stukanie było najbardziej słyszalne na równej nawierzchni tak jakby dochodziło to z wału napędowego lecz później zostało to wykluczone. Sprawdziłem poduszki, wydech, wszelki elementy które mogą świadczyć o takiej usterce.
Dzisiaj wymieniłem właśnie łączniki i pukanie o dziwo bardzo się zwiększyło, teraz nawet puka na wybojach... Podejrzewam teraz gumy stabilizatora oraz sworzeń wahacza ? Jakieś pomysły ?
nod19
Nowicjusz

Auto: Pajero Pinin

25 Sty 2015, 13:25

A nie lepiej pojechac na SKP i sprawdzić bez domysłów i gdybania?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2015, 15:03

Problem w tym, że byłem u kilku mechaników, a badania techniczne miałem kilka dni temu i nikt nie potrafi tego zlokalizować, dlatego też od jakiegoś czasu sam się wziąłem za auto bo diagnozy typu może to, a może tamto już mnie nie śmieszą. Piszę na forach jako ostatnia deska ratunku... Wymienić wszystkie części to ja też potrafię i nie potrzebuje do tego mechanika, który za swoją niekompetencję i tak mnie skasuje słono...
Tak jak wspominałem wcześniej wymieniłem łączniki i stukanie się nasiliło...
nod19
Nowicjusz

25 Sty 2015, 16:29

nod19 napisał(a):Tak jak wspominałem wcześniej wymieniłem łączniki i stukanie się nasiliło...
nod19 napisał(a):Podejrzewam teraz gumy stabilizatora oraz sworzeń wahacza ?

Podejrzewac mozna duzo rzeczy ale to tylko podejrzenia.Troche w zyciu juz sprawdziłem samochodów i wierz mi ze nie zawsze da sie tak od ręki wylapac.Niestety ale klient chce zeby to była diagnoza bęzbłędna.Jedno sprawdzenie,mechanik naprawia i po problemie.
nod19 napisał(a):Dzisiaj wymieniłem właśnie łączniki i pukanie o dziwo bardzo się zwiększyło, teraz nawet puka na wybojach
Ja tez wnioskuję z tego co piszesz ze mogą to byc tuleje drązka stabilizatora.Mozna to sprawdzic bez problemu,tylko trzeba wjechac na kanał.Jeden buja samochodem na boki a drugi w tym czasie sprawdza to będąc w kanale.Od czegoś trzeba zacząc ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

25 Sty 2015, 17:38

Postaw się po mojej stronie. Zapłaciłem za wymianę części, które były sprawne. Tak zrobić to ja też potrafię. Zgłaszam się do mechanika po to aby zdiagnozował mój problem, a nie uczył się na błędach.
Wymienię te gumy i powiadomię Was czy usterka została naprawiona...
nod19
Nowicjusz

29 Sty 2015, 13:31

Miałem pisać iż może być to poduszka amortyzatora lub przegub a,ale skoro te części również wymieniałeś to na pewno odpada. Jedyne co możesz jeszcze zrobić to dać około 100zł i udać się do ASO zamiast do tych samych i jak widzę niezbyt udanych mechaników.
Dabtuner
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - crossover, który jeździ jak hatchback
    Zaprezentowany w 2018 roku model UX jest najnowszym i najmniejszym, kompaktowym crossoverem w gamie Lexusa. Jego opracowanie zajęło japońskim inżynierom 5 lat. Wyróżnia się przestronnym wnętrzem i wzorowym prowadzeniem, ...

02 Lut 2015, 12:58

Wymieniłem gumy stabilizatora przód i tył oraz tuleje (poduszki) drążka reakcyjnego wzdłużnego i nadal coś puka... Zauważyłem, że pukanie jest najbardziej nasilone przy gwałtownym hamowaniu... końcówki drążka kierowniczego wykluczyłem bo nie ma żadnych drgań oraz luzów na kierownicy... Czy pukanie może dochodzić od klocków hamulcowych ?
nod19
Nowicjusz

16 Lut 2015, 20:07

Najgorzej, jak tak nikt nie potrafi ci pomóc. Ja na szczęście jak mam zawsze jakiś problem ze skrzynią automatyczną to jeżdże do [reklama] i tam zawsze mi pomogą
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 24 Lut 2015, 21:32, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Niedozwolona reklama
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna

20 Lut 2015, 15:03

Sprawdź silentblocki wahaczy,je bardzo trudno jest wykucać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)