Problem z przeglądem

16 Sie 2011, 09:21

Witam
Z góry przepraszam jeśli dodałem temat w złe kategorii.

Do rzeczy: około 25 sierpnia kończy się przegląd na naszego Focusa MK1 '00. Problem w tym, że w dowodzie nie ma już miejsca na nową pieczątkę. Mój dziadek, który jest jedynym właścicielem pojazdu nie żyje, więc będzie problem z wydaniem nowego dowodu na niego. W testamencie zawarto, że 'wszystkie moje dobra przekazuję swojej żonie' więc BARDZO teoretycznie, teraz jej to jej samochód. Ona jednak nie posiada prawa jazdy, nie wiem jak to będzie wyglądało ze zniżkami na ubezpieczenie, więc dobrze by było by właścicielem była teraz np. moja mama.

Moje pytanie - jak sobie poradzić z tym problemem? Konieczne jest przejestrowanie samochodu na kogoś innego, może prościej będzie przez fikcyjną umowę kupna-sprzedaży?
barbapapa
Obserwowany

Auto: Ford Focus mk1 '00 1.6 100KM

16 Sie 2011, 22:40

barbapapa napisał(a):Problem w tym, że w dowodzie nie ma już miejsca na nową pieczątkę.

Taki problem to mały problem.Jedziesz na SKP normalnie robisz OBT.Na potwierdzenie tego faktu dostajesz zaświadczenie ze taki fakt miał zdarzenie....
barbapapa napisał(a): Konieczne jest przejestrowanie samochodu na kogoś innego, może prościej będzie przez fikcyjną umowę kupna-sprzedaży?

A po co az taka kombinacja...Nie wystarczy zrobić np:darowizny.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sie 2011, 09:15

Ja bym na Twoim miejscu poszedł do notariusza i tam dowiesz się jak najkorzystniej przepisać auto nawet na Ciebie - chyba, że zależy by było na mamę ze względu na zniżki ...Obojętne zresztą - idź do notariusza, wyłóż sprawę i dowiesz się co robić i ile to będzie kosztować ...Pozdro
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne