Rejestracja auta z Niemiec - zameldowanie

15 Sie 2011, 10:43

Witam,
Kupiłem sobie autko z Niemiec..

Stałe zameldowanie mam w woj. podkarpackim, a tymczasowe(tu gdzie mieszkam od paręnaście lat) w woj. śląskim.

Jak będzie wyglądać rejestracja takiego samochodu?
Mogę go zarejestrować tu na miejscu gdzie obecnie przebywam?
Opłaty cła, tłumaczenie - mogę to tutaj załatwić na miejscu?
Wiem, że na pewno bede musiał jechać po tablice i dowód do woj. podkarpackiego?

Jak to zrobić, żebym nie musiał jechać do woj. podkarpackiego?

Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam
Michał90
Nowicjusz

16 Sie 2011, 01:10

Michał90 napisał(a):Opłaty cła, tłumaczenie - mogę to tutaj załatwić na miejscu?

Tak...
Michał90 napisał(a):Jak to zrobić, żebym nie musiał jechać do woj. podkarpackiego?

Nie masz innego wyjścia.Musisz zarejestrowac w miejscu stałego zameldowania... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Sie 2011, 23:23

Musisz spytać się w swoim urzędzie komunikacji (tu gdzie teraz mieszkasz) na jakich zasadach możesz zarejestrować u nich samochód.
Powinno wystarczyć złożenie wniosku o rejestrację na podstawie zaświadczenia o zameldowaniu czasowym oraz wyjaśnieniu, że mieszkasz tu wiele lat i zamierzasz mieszkać dalej.

We Wrocławiu takie działanie wystarczy, żeby na podstawie meldunku czasowego zarejestrować samochód.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Sie 2011, 23:44

DariuszSawicki napisał(a):We Wrocławiu takie działanie wystarczy, żeby na podstawie meldunku czasowego zarejestrować samochód.

Tylko ze nie wszedzie podchodza do tego jak w Wrocławiu...Moge śmiało powiedzieć:co WK to inna interpretacja przepisow.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sie 2011, 09:23

DariuszSawicki napisał(a):Musisz spytać się w swoim urzędzie komunikacji (tu gdzie teraz mieszkasz) na jakich zasadach możesz zarejestrować u nich samochód.
Powinno wystarczyć złożenie wniosku o rejestrację na podstawie zaświadczenia o zameldowaniu czasowym oraz wyjaśnieniu, że mieszkasz tu wiele lat i zamierzasz mieszkać dalej.

Pisałem już z WK tu gdzie mieszkam (droga email) i przedstawiłem fakt, że mieszkam tu od urodzenia, tutaj się kształciłem i tutaj będe pracował... również mogę przedstawić zaświadczenie, że tutaj mieszkam, niestety Pani z WK mi odpisała, że jest możliwość tutaj rejestracji samochodu ale pod jednym warunkiem...
Warunek musi być taki, że bede mial tylko czasowe zameldowanie i wtedy zarejestrują mi autko bez problemu.., ale wtedy bym miał więcej biegania bo znowu bym musiał wyrabiać nowe dokumenty...

P. Dariuszu jeśli może Pan to poproszę o tą "prośbę" spróbuję wstawić się tam osobiście i może rozmowa w 4 oczy coś pomoże :)
Michał90
Nowicjusz