Problem z przekręceniem kluczyka w stacyjce

09 Lut 2019, 13:57

Posiadam hyundai i30. Po zaparkowaniu auta chciałem wyłączyć auto, jednak kluczyk nie przekrecilem do samego końca, jednak wyszedł gładko bez problemu, jednak zobaczyłem że radio się nie wyłączyło. Włożyłem kluczyk spowrotem, jednak nie chce się przekręcić w żadną stronę. Kierownica krecilem więc to nie o taką blokadę chodzi. Nie mam kluczyka zapasowego, akumulator też wylaczakem na chwilę licząc że coś pomoże i nic. Pilot nie dział teraz, nawet auto nie mam jak zamknąć, panel z radia też jest podświetlany ciągle. Niewiem co robić, bo auto nawet nie jest zamknięte na parkingu.
kusza3
Nowicjusz

09 Lut 2019, 18:14

sprobuj psiknąć tam jakiegoś preparatu, najlepiej do zamków ostatnecznie może byc WD-40 może pomoże. A w jakim stanie jest kluczyk? powycierany czy nie?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lut 2019, 11:02

Kluczyk ma drobne zarysowania z jednej strony, ale są one drobne.
kusza3
Nowicjusz

10 Lut 2019, 11:10

Więc jest szansa że zapadki w stacyjce się zawiesiły, jest szansa że jak przesmarujesz to pomoże. Psiknij i kilka razy kluczyk wkładaj i przekręcaj. Najlepiej było by ten syf wypłukać pod ciśnieniem za pomoca np zmywacza do tarcz hamulcowych, potem nasmarować preparatem do zamków
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2019, 11:24

Dziękuję za radę, wyprubuje.
kusza3
Nowicjusz

10 Lut 2019, 11:28

Napisz potem czy pomogło
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Już osiem wersji MINI dostępnych z napędem na cztery koła
    Wraz z trafiającym do sprzedaży w marcu nowym modelem MINI Paceman, oferta wersji MINI z napędem na cztery koła powiększy się do ośmiu, łącznie z dwiema wersjami John Cooper Works. Auta MINI od zawsze oferowały kierowcy niezrównaną ...

10 Lut 2019, 12:46

Niestety wd40 nie pomógł, niestety nie mam tego zmywacz do tarcz, więc nie mogłem tego wyczyścić. Kolego mówił, że najprawdopodobniej kluczyk lub cała stacyjka musi być nie oryginalna bo inaczej takie coś nie powinno się zdążyć. Ze immobiliser jest zepsuty i zablokowal stacyjke.
kusza3
Nowicjusz

10 Lut 2019, 12:52

kusza3 napisał(a):Kolego mówił, że najprawdopodobniej kluczyk lub cała stacyjka musi być nie oryginalna bo inaczej takie coś nie powinno się zdążyć. Ze immobiliser jest zepsuty i zablokowal stacyjke.
nie słuchaj bredni kolegi bo on nie ma pojęcia o czym mówi.
po 1 nieoryginalnej stacyjki nie zamontujesz
po 2 immobiliser NIGDY nie blokuje stacyjki
po 3 blokownie stacyjki to normalny objaw zużycia i to całkiem normalne.

Skoro wd40 nie pomogło to trzeba stacyjkę rozebrać i dać dla gościa który się zajmuje kluczykami i zrobi ci z tym porządek. Masz zdolności manualne aby to rozkręcić?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lut 2019, 13:00

Obudowę plastikowa wczoraj rozkrecalem, ale to tyle, na moje oko ciężko bez chyba odpowiednich narzędzi dobrać się do niektórych srobek, bo były tak ulokowane że zastanawiałem się jakim cudem je można rozkręcić, chyba że jakimiś zakrzywionymi śrubokrętami.
kusza3
Nowicjusz

10 Lut 2019, 13:08

Jak dasz radę to wymontuj ten element

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak wymontujesz tą kostkę to będziesz miał możliwość normalnie użytkować auto tyle że będziesz odpalał śrubokrętem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2021, 16:37

Miałem podobny problem. Wina stacyjki. Odkręć obudowę kierownicy (youtube wymiana stacyjki Kia Ceed) rozkręć stacyjkę wyciągnij kilka zapatek, jednak zostaw 4 lub więcej te które chowają poniżej lini bębenka.
Zrób to jak na filmiku 2010 Kia Rio ignition repair Part 2. Powinno być dobrze.
mirek2005
Obserwowany