Problem z przełączaniem na gaz mimo wym. prawie całej inst.

18 Paź 2008, 11:21

Witam serdecznie, mam na imie Mirek

Jestem nowym uzytkownikiem Waszego forum.

Staram się znaleźć pomoc odnosnie problemów z sekwencyjną instalacją gazową w VW POLO 2001r.

Sprawa wygląda następująco:
Od dłuzszego czasu moj VW ma problem z przęłączaniem się z benzyny na gaz. Przełączenie następuje przy ok 70 stopniach C i po około kilku do kilkunastu sekundach komputer sygnalizuje przerywanym sygnałem dźwiekowym awarie i przełącza instalację na benzyne.
Jeżeli przełaczenie występuje po kilkunastu sek. to najcczęście dzieje się to przy przyśpieszaniu.

Na benzynie autko smiga bez żadnych problemów.

Autko było już w 2 warsztatach gdzie wymieniono (o kosztach staram się nie pamiętać :( ):
- komputer sterujący
- listwe zasilajacą gazem
- reduktor

Podczas jednej z wizyt dostałem wydruk z komputera z następującymi błędami:
- Sonda lambda rząd 1 czujnik 1 - brak sygnału
- Czujnik prędkości jazdy - sygnał niezrozumiały
- Przerywacz spalania rozpoznany
- przerywacz spalania cylinder 3 rozpoznany
Sonda lambda rząd 1 czujnik 2 - sygnał zmienia się zbyt wolno

Czy mogę mieć prośbę o pomoc gdzie mogę szukać problemu lub ewentualnie gdzie na śląsku znajdę warsztat gdzie są dobrzy specjaliści którzy są w stanie zdiagnozować usterkę i ją usunąć.

podejrzewam że może być coś nie tak z czujnikiem prędkości wału (komunikat 2) który powoduje to całe zamieszanie.

Przeszukałem kilka for pod kątem mojego problemu ale nie znalazłem żadnej wskazówki co może powodowac tego typu usterkę.

Dziękuję z góry za wszelką pomoc. Najbardziej zależało by mi na kontakcie do osoby/warsztatu w którym ktoś namierzyłby tą usterkę

Pozdrawiam
Mirek
miro_r
Nowicjusz

18 Paź 2008, 13:05

Sprawdz wiadomości pw :wink: .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Paź 2008, 13:26

Witam. Ja mam podobny problem, a mianowicie silnik przełącza na gaz dopiero ok 80-90 st. Wcześniej nie chce przełączać mimo, że silnik jest cieply bo nawet przy 50st trzeba "walczyć z nim" i po dłuższym duszeniu czasem złapie. Kiedyś było ok. Gaz przełączał się "malinowo" , bez zgrzytu. Jednak gdy wymieniany był rozrząd był mały problem, gdyż mechanik jakimś cudem zapowietrzył układ chłodzinia i płyn chłodzący nie szedł i nie chciał wrócić w obieg. Tym samym parownik tez zostal zmeczony ta czynnoscią. Pojechałem do "specjalisty" od gazu, rozkręcił parownik stwierdził ze jest ok, pokrecil obrotami i wzial 30zl. Nic sie jednak nie zmienilo. Dalej musze czekać na kompletne rozgrzanie silnika by i tak nie tak latwo przełaczyc na gaz. Pojawia sie szarpanie.
Tak nie było, bez problemu przelaczalem na gaz, a po wymianie rozrzadu wszystko sie rozsypalo. Staram sie to naprawic. W tej chwili proponuje mi sie wymiane parownika, ale czy to przyniesie oczekiwany efekt? Czy moze znow wydam pieniadze bez skutku? Bardzo prosze o pomoc
premier00
Początkujący

18 Paź 2008, 13:57

Ja na twoim miejscu wróciłbym do tego gazownika i żądał naprawy,bo dałeśmu 30 zł,a on nic nie zrobił.No i nie prosiłeś go o regulację gazu,tylko o naprawę.Prawdopodobnie jak mechanik,co wymieniał rozrząd jak zapowietrzył układ chłodzenia,to uszkodzeniu mógł ulec czujnik temperatury z instalacji LPG,który decyduje,przy jakiej temp. przełączyć instalację na LPG.I jeżeli już po przełączeniu na LPG,silnik pracuje równo,normalnie przyspiesza i się nie krztusi przy tym,to parownik jest dobry.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Paź 2008, 23:05

Czujnik czujnikowi nierówny. premier00 po pierwszej naprawie (wymiana komputera) wymieniono mi tez czujnik temperatury (na jakis z plastikowa obudowa ponoć) i w ogóle gaz się nie załączał. Założyli drugi metalowy i jest ok - tzn nie jest ale sie przełącza p[rzy 70 stopniach.

PS premier00 - ja mam inny problem niż ty :) - mnie instalacja się przełącza na gaz normalnie (70 stopni) ale odrazu się wyłącza.

MotoAlbercik Rozumiem że mam jeszcze raz przeszukać forum pod kontem kontaktu do gazownika? Czy może info z podobnym problemem?

Pozdrawiam
miro_r
Nowicjusz

19 Paź 2008, 11:07

Napisałem ci na skrzynkę - na górnym pasku powinno ci pisać "Masz 1 nową wiadomość".
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...