Seat Ibiza - problem z gazem...

19 Paź 2008, 21:37

Mam mały problem w piątek załozylem gaz do Seata Ibizy II silnik 1,3 na jednopunktowym wtrysku. Pan w zakładzie gdzie go montowałem powiedzial mi ze mam uszkodzona sonde Lambda i ze dlatego nie podłączył jakiegos silniczka a w zamian wlozyl zaworek (takie pokretlo) powiezial zebym wymienil sonde to wtedy mi zamontuje ten silniczek (czy cos takiego) i bedzie dobrze. A problem mam taki ze jak chce ruszyc gwaltowniej to auto mi sie zamula wciskam gaz a ono przez jakies 2-5 sekund nie moze sie zebrac po czym zbiera sie normalnie (na benzynie nic takiego sie nie dzieje) . Dodam ze na biegu jalowym silnik pracuje w jak najlepszym pozadku. I tutaj moje pytanie czy to ze nie moge gwaltowniej ruszac moze byc spowodowane uszkodzona sonda czy poprostu zle mi wyregulowali instalacje czy moze cos innego??? Prosze o odpowiedz bo nie wiem czy jechac reklamowac...
spike108
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

21 Paź 2008, 20:05

Skoro wsponiał o sondzie lambda,to ją zmierz i dowiesz się czy mówił prawdę.A dodatkowo zapytaj go,na jakiej podstawie stwierdził,że sonda nie pracuje - jeżeli podłaczał się pod komputer,albo ją mierzył,to można mu uwierzyć.Ale lepiej sprawdzić samemu.No i zawsze można zamontować emulator sondy lambda i się przekonać,czy rzeczywiście sonda jest do wymiany.
No a druga strona medalu to taka,że instalacja jest na gwarancji i nawet jak ci założył pkrętło zamiast krokowca,to musi ci tak wyregulować,żeby silnik działał prawidłowo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2008, 20:56

Dzięki wielki za odpowiedz.
Byłem dzisiaj w warsztacie powiedziano mi ze sprawdzali sonde i nie dziala:(:( Zaryzykowalem - wymienilem u nich bo stwierdzilem ze jak to nie pomoze to bede mial podstawy do tego zeby żądac wymontowania jej i zamontowania starej. I jednak to była ta sonda, teraz Ibiza śmiga prawie tak dobrze jak na benzynce (niewielka roznica) - zobaczymy co ze spalaniem. Jeszcze raz dziekuje za odp.

Pozdrawiam Spike 108
spike108
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...