Problem z przełączeniem na gaz po zimnych nocach.

29 Wrz 2015, 08:41

Witam. Mam otóż taki problem, że dzisiaj po zimnej nocy odpaliłem samochód na benzynie, ale przyłączyłem od razu na gaz. Zgasł. Następnie zostawiłem na benzynie całkowicie i jeździł jednak czy to jest normalne bo jeszcze nie ma zimy nawet a on gaśnie na gazie. Słyszałem, że to normalne bo ma zimny silnik, a minimalnie musi być 30* w takim razie ile czasu muszę grzać silnik na benzynie abym mógł przełączyć na gaz.
Szybex
Nowicjusz

Auto: Nie mam

29 Wrz 2015, 19:01

zależy od reduktora LPG, bo w nim problem
ogólnie żeby reduktor przy zmianie z fazy ciekłej na lotną nie zamarzł musi mieć odpowiednią temperaturę (w nowszych instalacjach ustawianą w komputerze), jeśli masz mały reduktor z małym płaszczem wodnym to musi się mocniej rozgrzać aby nie zamarzł,
ogólnie jak zobaczysz że wskazówka temperatury cieczy chłodzącej się ruszy to znaczy że temp płynu chłodzącego jest minimum 45-60 stopni przy reduktorze średniej wielkości nawet w zimie powinien się przełączyć na gaz bez problemu
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 D-4D w Hiluxie Powerboost
    W Toyocie Hilux wzmocnione mogą być obydwa silniki Diesla, tj. 2.5D-4D i 3.0 D-4D. Ten pierwszy zyskuje 23 KM mocy (do 167 KM), oraz 67Nm momentu obrotwego (do 410 Nm). Silnik 3.0 D-4D w Hiluxie Powerboost będzie rozwijał ...
    Niepokojące ślady oleju silnikowego pod samochodem?
    Wycieki oleju silnikowego i innych płynów eksploatacyjnych spotykają wielu kierowców. Początkowo każda plama pod autem może wyglądać niegroźnie, jednak bagatelizowanie tego problemu może nieść za sobą poważne ...