Problem z przerejstrowniem-POMOCY

23 Lut 2009, 23:06

problem jest taki ze mój kolega kupił samochód od goscia który nie przerejestrował samochodu na siebie. spisali umowe a sprzedajacy auto nie dał mu oryginału umowy z poprzednim włascicielem(dał mu tylko ksero tej umowy). gdy zadzwonił do niego i poprosił o oryginał to powiedział ze nie ma bo zgubił a na ksero umowy z osoba na który było zarejestrowane auto nie chcą go przezarejestrować. nie wie co ma zrobić prosze o pomoc
myślałem zeby przepisac to ksero długopisem walnac podobne podpisy i gotowe. tylko nie wiem ja to sprawdzaja a tak pozatym to na tej kserówce nie ma daty sprzedaży auta oraz jego wartosci wiem ze moge to wymyslic ale nie wiem co koleś wpisał w oryginalnej umowie i czy wogóle musiał ja gdzies oddawać do urzedu. i jeszcze jedno pytanie jak umowa była wydrukowana z gotowca i tylko dane były wpowadzane to ja moge je normalnie przepisać na kartce w kratke czy muszę pisać zeby wygladały na dwa identyczne egzemplarze. Bo jezeli nie zrobi takiego numeru to co powinien z tym zrobic. isc na policje ze nie dostał orginału bo sie gdzies zapodział? i wydaję mi sie ze jak przepisze tą umowe to co do czego jak pójdzie nie tak tzn ze jak skpna sie ze nie sa takie same to powiem ze taką dał mi poprzedni własciciel przeciez ja nie moge sprawidzc czy daje mi oryginał czy też sam se ja spisał bo np. własnie zgubił. myslicie ze napewno sprawdza autentyczność dwóch umów?
mistrzu
Nowicjusz

23 Lut 2009, 23:47

Przepisanie umowy i walnięcie podobnych podpisów jest karalne nawet do 3 lat pozbawienia wolności (jak wyjdzie) więc nie warto ryzykować.

Zgłoście się do tego co zgubił oryginał i poproście żeby sporządził duplikat umowy czyli pisze wszystko to samo tylko na górze pisze:
UMOWA KUPNA-SPRZEDAŻY DUPLIKAT
Można zacząć jeszcze umowę, że

W związku z zagubieniem przez pana ... umowy kupna z dnia strony sporządziły duplikat.

i reszta jak w kserówce.

Oczywiście podpis musi złożyć ten co kupił i ten co sprzedał ;)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nieuważny pieszy i zasada ograniczonego zaufania
    Podobnie jak kierowcy piszący SMS-y i rozmawiający przez telefon w trakcie jazdy narażają się na utratę kontroli nad pojazdem, także i piesi rozproszeni przez rozmowę czy zabawę gadżetami narażają siebie i innych na niebezpieczeństwo. ...
    McLaren P1 hybrid - 2,8 sek., 903 KM
    Propozycja z Wielkiej Brytanii to jeden z najmocniejszych samochodów, obecnych na światowym rynku, zastępująca legendarny model F1. Postanowiono w niej sięgnąć po najnowsze, dostępne rozwiązania. Z tego powodu pod ...