Zmiana silnika.

12 Mar 2008, 13:33

Witam.
Mam taki problem. W moim Fordzie Fieście rok 1992 poj. 1.1 padł silnik. Rodzinka mieszkająca w Niemczech załatwiła silnik ze szrotu 1.3 , założyłem go , wszystko chodzi jak trzeba.
Moje pytanie to.

Czy muszę zgłaszać do wydziału komunikacji że zmieniłem silnik, jeśli tak to na jakiej podstawie, nie mam żadnego papieru na ten "nowy" silnik?.

Czy muszę zrobić przegląd techniczny?

Jak wygląda sprawa ubezpieczenie samochodu po zmianie silnika?

Z góry dzięki za odpowiedź.
bartekslupca
Nowicjusz

Miejscowość: Słupca

12 Mar 2008, 13:53

a masz w dowodzie rejestracyjnym wpisany numer silnika ?
Gregory
Nowicjusz

12 Mar 2008, 14:04

Numery silnika nie mam , ale mam wbitą pojemność 1119cm, a nowy ma 1576cm
bartekslupca
Nowicjusz

12 Mar 2008, 14:09

Ja tez zmienialem silnik w swoim samochodzie (Skoda Favorit) i nigdzie tego nie zglaszalem, teraz nie trzeba tego zglaszac ani nie trzeba robic przegladu bo to jest czesc wymienna, a numery silnika teraz nie sa nigdzie wpisane.
krokodul
Nowicjusz

Miejscowość: Twardogóra

12 Mar 2008, 14:42

Nawet jeśli zmieniam pojemność?
Jak byłem w Wydziale kom. powiedzieli mi, że jeśli zmieniam w tej samej pojemności , nic nie muszę robić, ale jeśli jest zmiana w pojemności to jest zmiana konstrukcyjna.
Nie wiem co z tym fantem zrobić.

Jak sie to ma do ubezpieczenia. Na polisie mam pojemność silnika
bartekslupca
Nowicjusz

12 Mar 2008, 14:53

ogólnie silnik jest częścią wymienną, ale jeśli zmieniona jest pojemność to trzeba to chyba gdzieś zgłościć, tak jak ci mówili w wydziale komunikacji.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Droga hamowania vs droga zatrzymania
    Droga hamowania to odległość przebyta przez samochód od momentu uruchomienia hamulca do całkowitego zatrzymania auta. Natomiast aby poznać drogę zatrzymania, trzeba doliczyć odcinek, który przejedzie samochód ...
    Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
    Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...

13 Mar 2008, 19:39

Pojemnośc silnika jest wpisana w dowodzie rejestracyjnym przy nazwie samochody(pozycja D).Tak więc trzeba zgłosić to do WK.W ubezpieczalni równiez nalezy to zgłośić,ponieważ w umowie ubezpieczenia jest podana pojemnośc silnika.Wbrew pozorom,zakłady ubezpieczeń nadal obliczają składkę OC wg pojemności silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2008, 19:51

Uderzaj do Wydziału Komunikacji. Na pewno trzeba to zweryfikować.
Właściwie to kto się kapnie, że masz pod maską inny silnik? Policja?
Sprawa wyjdzie dopiero przy ewentualnej kolizji i bardzo możliwe, że ubezpieczyciel wykpi się tą niezgodnością stanu faktycznego z dokumentacją. Ubezpieczyciele tylko czekają na takie sytuacje, żeby nie wypłacać odszkodowań.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Mar 2008, 22:44

krokodul napisał(a):Ja tez zmienialem silnik w swoim samochodzie (Skoda Favorit) i nigdzie tego nie zglaszalem, teraz nie trzeba tego zglaszac ani nie trzeba robic przegladu...

Kolego @Krokodul, jeśli nie wiesz na 100% to nie pisz bzdur - autor pytania zaznaczył, że zmienił pojemność silnika w stosunku do poprzedniego i w związku z tym MUSI wykonać przegląd techniczny!
Gdyby zasugerował się Twoją wypowiedzią narfobiłby sobie kłopotów, a tłumaczenie: "na forum wyczytałem" raczej by mu nie pomogło...
Następnym razem zanim napiszesz jakąś poradę, zwłaszcza dotyczącą jakichś aspektów prawnych - dobrze się zastanów, czy na pewno wiesz na pewno! Żebyś kiedyś komuś nie zaszkodził...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

17 Mar 2008, 22:52

Tego teraz nigdzie nie sprawdzają. Możesz mieć 2.0 i więcej, i się nikt nie przyczepi nawet jak masz w dowodzie 1.1. I za ubezpieczenie taniej wyjdzie;)
k_maro01
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

18 Mar 2008, 00:39

To co napisał kolega wyżej, to w sumie prawda. Nie tyle, że się nie przyczepią, bo jest zgoda na posiadanie bzdur w dowodzie, ale nikt tego nie sprawdza. Ubezpieczyciela też można wkręcić.

Gorzej jak będziesz mieć wypadek i przyjdzie rzeczoznawca. Wtedy możesz mieć kłopoty pod postacią niewypłacenia OC/AC.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lut 2009, 23:11

ja również chciałbym "zwiększyć" moje auto z 1.4 na 1.6 (bo mam na stanie), ale chciałbym to zrobić legalnie i mam pytanie dla tych, którzy już to zrobili ile musieli zapłacić biurokratom, jak długo to trwało i ile problemów z tym mieli, bo nie jestem do końca pewny czy ma to sens.
Aha i co dodatkowo trzeba wynienić poza silnikiem i elementami bez których nie będzie to działać 'of corse (domyślam się że hamulce)
Tylko prosze bez bzdur że moge to zrobić i nie zgłaszać nigdzie (legalnie)
pozdrawiam! :arrow:
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

18 Lut 2009, 15:51

Obecnie silnik jest traktowany jako część zamienna,tak jak np. wycieraczki,czy żarówki i nie trzeba tego zgłaszać w WK.Wdowodzie rej. również nie ma numerów silnika.Jedynie,gdzie musisz zgłosić ,że założyłeś inny silnik(jeżeli jest inna pojemność),to u ubezpieczyciela,ponieważ od pojemności silnika jest zależna wysokość składki OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

18 Lut 2009, 20:45

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 22 lipca 2002 r.
w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów
zmiana na 7 wrzesień 2009
DzU Nr 186 poz 1322

§ 14.
1. W przypadku zawiadomienia o zmianie
stanu faktycznego wymagajàcej zmiany danych zamieszczonych
w dowodzie rejestracyjnym, wynikajàcej: (...)

2. W przypadku zawiadomienia o zmianie innych
danych pojazdu zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym
zaistniałej w wyniku wprowadzenia zmian
konstrukcyjnych lub wymiany elementów, pojazd,
zgodnie z ustawa, podlega badaniu technicznemu.
Zaświadczenie o pozytywnym wyniku tego badania
potwierdzajàce, że dokonane zmiany są zgodne
z przepisami określającymi warunki techniczne pojazdów,
jest podstawà do wydania dowodu rejestracyjnego
z nowymi danymi pojazdu.

Czyli przepis mówi o tym, że w tym przypadku wystarczy badanie techniczne, myślę, że warto też zabrać ze sobą umowę kupna silnika.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Lut 2009, 16:53

Myślę, że to badanie będzie niewyobrażalnie drogie, lub praktycznie nie możliwe do przejścia. Pozatym znając naszą biórokracje tym autem pojeździłyby moje wnuki (a nie mam nawet dzieci). :arrow:
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska