Problem z rejestracją auta

10 Gru 2018, 18:38

Dzień dobry,

zakupiłem od komisu Z pojazd na francuskich tablicach rejestracyjnych .

Samochód do Polski ściągnęła firma A, sprzedała na fakturę Panu X, ten sprzedał go na umowę kupna/sprzedaży komisowi Z, z którego kupiłem pojazd.

Francuskiej umowy nie potrzebuję, bo firma A zajmuje się handlem samochodami i taka umowa nie jest wymagana. Brakuje mi jednak oryginału przekazanego przez firmę A panu X. Komis cały czas mnie zwodzi, a umowy jak nie było tak nie ma.

W fakturze, którą ja dostałem z komisu Z na swoje dane jest adnotacja "firma oświadcza, że jest bezpośrednim importerem sprzedawanego auta, kupionego na terenie UE.

Czy jest możliwość rejestracji tylko na podstawie takiej faktury, jeśli jest taka adnotacja? Bez składania umów, które były wcześniej?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
lukas358
Obserwowany

11 Gru 2018, 19:57

Witam
Do zarejestrowania samochodu w PL jest Ci potrzebne:
- oryginalny francuski dowód rejestracyjny
-kupujesz na FV Marża od bezpośredniego importera, więc wystarczy tylko FV Marża, WK nie interesuje w takim przypadku poprzednie umowy handlarzy czy to polskich czy nie polskich.
-potwierdzenie zapłaty podatku akcyzowego.
-pierwszy przegląd techniczny w kraju.
-kwestia tłumaczeń, dopytaj w WK, ja np.też jestem małym importerem i swoim klientom od roku nie daję tłumaczeń dowodu rejestracyjnego bo nie ma takiej potrzeby, jeżeli dane zagraniczne pokrywają się z polskim dowodem. I WK czy to w Krakowie, czy Tarnowie czy Poznaniu czy Katowicach bez problemu rejestrują bez takich tłumaczeń.
Jeżeli są jakieś nieścisłości w DR lub jakieś dopiski to WK będzie pewnie chciał tłumaczenia
-CEIDG sprzedawcy
-oświadczenie o braku tablic i kiedy samochód został sprowadzony do kraju.
I to wszystko.

Ale ty masz coś tam namieszane w tych papierkach bo skoro

lukas358 napisał(a):Samochód do Polski ściągnęła firma A

To skąd adnotacja na twojej fakturze ,że:
lukas358 napisał(a):W fakturze, którą ja dostałem z komisu Z na swoje dane jest adnotacja "firma oświadcza, że jest bezpośrednim importerem sprzedawanego auta, kupionego na terenie UE.

:lol:

To w końcu kto ten samochód przywiózł do PL firma A czy firma Z ?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Muzeum SKODY w Czechach obok fabryki w Mladá Boleslav
    SKODA zaprezentowała nową koncepcję swojego muzeum, które powstanie tuż obok głównej fabryki producenta w Mladá Boleslav w Czechach. Zmiany mają na celu przybliżenie zwiedzającym historii marki od początków ...
    Hybrydowe hity 2017 roku
    Za nami przełomowy dla motoryzacji rok 2017. To czas, w którym na rynku debiutuje coraz więcej modeli z napędem hybrydowym i pierwszy raz w historii widoczny jest wyraźny, spadkowy trend sprzedaży samochodów ...