Problem z rejestracją auta z Niemiec

09 Gru 2022, 13:08

Witam wszystkich. Mam problem z rejestracją auta z Niemiec. Otóż dałem się naciąć i kupiłem auto metodą na Niemca. Gdy udałem się do urzędu komunikacji to okazało się że duży brief jest nie aktualny ponieważ do małego briefu został wydany nowy którego nie posiadam. Gość który mi sprzedał auto wypina się na całą sprawę. Twierdzi że Niemiec nie odbiera i nie ma z nim kontaktu. Jak również nie ma teraz kontaktu z gościem który mi sprzedał to auto. Urząd komunikacji czeka na odpowiedź z niemieckiego urzędu w sprawie briefu. Teraz pytania jak długo można czekać na odpowiedź? Jest szansa na pomyślne załatwienie sprawy? Jeżeli się nie uda to czy da radę jakoś pociągnąć do odpowiedzialności sprzedawcę? Mam korespondencje SMS z nim. Z góry dziękuję za odpowiedzi
Terroro
Obserwowany

09 Gru 2022, 13:44

No tak, tylko że chcesz pociągnąć do odpowiedzialności kogoś, kto złamał prawo, a zapominasz o tym, że ty sam złamałeś prawo...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2022, 13:57

No to pytanie czy jest szansa na załatwienie sprawy?
Terroro
Obserwowany

09 Gru 2022, 18:30

Terroro napisał(a):Urząd komunikacji czeka na odpowiedź z niemieckiego urzędu w sprawie briefu.

Tego dowiesz się tylko i wyłącznie w WK niestety. Ale skoro WK wysłał do Niemiec prośbę o ten brief, to zapewne robili już to wcześniej. Możliwe że to działa tak, że nasz WK wysyła prośbę o przesłanie jakiegoś brakującego dokumentu do niemieckiego WK i tamci ten brakujący dokument przysyłają i można dalej prowadzić sprawę rejestracji. Nie pozostaje ci nic innego jak tylko teraz czekać na jakąś wiadomość z naszego WK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Gru 2022, 21:27

Ta nie nadejdzie,bo tego typu "współpraca" na poziomie takich instytucji nie ma regulacji prawnych. Urzędy Skarbowe w Polsce kiedy chcą weryfikować Umowy kupna-Sprzedaży w sprawach między innymi "na Niemca" napotykają również prawny opór i odmowy.Tak więc nie spodziewałbym się aby "podrzędny" WK był w stanie nawiązać"urzędowy" kontakt ze swoim odpowiednikiem w Niemczech.Na twoim miejscu raczej martwiłbym się o dwie kwestie.Pierwsza -pochodzenie auta.Druga-odpowiedzialność prawna i karno-skarbowa.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

24 Gru 2022, 20:08

umoczyłeś i tyle w temacie....bo było taniej o 2-3 tys zł
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
    To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...

28 Gru 2022, 00:56

fiatcoupe napisał(a):Ta nie nadejdzie,bo tego typu "współpraca" na poziomie takich instytucji nie ma regulacji prawnych. Urzędy Skarbowe w Polsce kiedy chcą weryfikować Umowy kupna-Sprzedaży w sprawach między innymi "na Niemca" napotykają również prawny opór i odmowy.Tak więc nie spodziewałbym się aby "podrzędny" WK był w stanie nawiązać"urzędowy" kontakt ze swoim odpowiednikiem w Niemczech.Na twoim miejscu raczej martwiłbym się o dwie kwestie.Pierwsza -pochodzenie auta.Druga-odpowiedzialność prawna i karno-skarbowa.
toyman40 napisał(a):umoczyłeś i tyle w temacie....bo było taniej o 2-3 tys zł

Jeśli można, skąd takie informacje, że jest problem do zweryfikowania umów w wydziałem komunikacji niemieckim.
Swoją drogą proszę mi powiedzieć jakie umowy w Niemczech? Jakie.
Niemiec wyrejestruje auto w maju. W czerwcu sprzeda Polakowi. Ten chce umowę ok spisują chociaż Niemcy tego nie robią ale ok spisują i co myślicie ,że Niemiec zaniesie to do swojego wydziału komunikacji?! Bzdura.
I teraz co np chcą mnie sprawdzić i wysyłają zapytanie do niemieckiego wydziału a tam umowy brak i co dalej? Nie muszą mieć umowy, tylko u nas.
Driver805
Obserwowany

28 Gru 2022, 21:53

Czy zapoznałeś się z problemem z jakim "kolega" się mierzy opisując swój problem w pierwszym poście-? Wiesz co to jest zawrzeć "metodą na Niemca"-? Jak myślisz dlaczego WK się uparł i nie chce zarejestrować mu auta
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

29 Gru 2022, 01:07

Do mnie to? Owszem przeczytałem i zadałem Tobie pytanie.
Driver805
Obserwowany