Zwrot samochodu kupionego przez handlarza

16 Lis 2022, 22:34

Sprzedałem samochód po zaniżonej cenie handlarzowi. Samochód miał usterki na karoserii. Handlarz widział je . Kupił w bardzo okazyjnej cenie. Ale handlarz twierdzi że samochód był jeszcze szpachlowany w kilku miejscach i on chce mi oddać samochód. Na razie żadnego pisma nie wystosował. Umowa jest pomiędzy mną ( osoba fizyczna ) a firma handlarza. Czy w takim przypadku mam się obawiać?
rafalkabat74
Obserwowany

17 Lis 2022, 10:17

Ile czasu minęło i co dokładnie było zapisane w umowie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lis 2022, 10:27

Od zakupu minęło trzy dni. Umowa kupna sprzedaży odbyła się pomiędzy mną czyli osoba fizyczną a firmą zajmująca się handlem samochodów. Umowa bez paragrafu że kupującemu znany jest stan samochodu.
rafalkabat74
Obserwowany

17 Lis 2022, 14:57

Szkoda, że nie dodaliście tego do umowy że samochód posiadał takie usterki na poszyciu lakierniczym. Cena była niższa więc w takich przypadkach zawsze dobrze się zabezpieczyć odpowiednimi wpisami na umowie.

Spróbuj się dogadać z osobą do której trafił ten samochód.

rafalkabat74 napisał(a):Na razie żadnego pisma nie wystosował
W takiej sytuacji kupujący powinien wystosować oficjalne pismo do Ciebie, w którym poinformuje że nie przyjmie auta używanego kupionego przez niego samego i żąda jego zwrotu. Tu powinien podać dokładne powody i określić na jakiej podstawie chce go dokonać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lis 2022, 20:39

A ja sądzę, że firma powinna wiedzieć co kupuje. W końcu zajmuje się tym zawodowo. Zawodowiec przyjeżdża, ogląda auto, wycenia je i kupuje.
Nie widzę tu możliwości do odstąpienia od umowy.
Ja przynajmniej kazałbym mu spadać na drzewo.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lis 2022, 23:10

yeti65 napisał(a):Ja przynajmniej kazałbym mu spadać na drzewo.
jestem tego samego zdania.
następnym razem pamiętaj aby z tyłu umowy wypisać usterki auta i się pod tym podpisać Ty i nowy nabywca.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota RAV4 Hybrid AWD-i - średniej wielkości SUV
    Toyota RAV4 jest średniej wielkości SUV-em, zbudowanym na większej od GA-C platformie GA-K. Hybrydowy napęd na 4 koła z silnikiem 2,5 l dostarcza 222 KM mocy i rozpędza auto do setki w 8,1 s. Według pomiaru WLTP RAV4 w tej ...

18 Lis 2022, 10:40

A ja jestem odmiennego zdania czyli niech teraz biedny miś trochę pobuja się z handlarzem tak jak handlarze muszą się bujać z biednymi misiami.

yeti65 napisał(a):A ja sądzę, że firma powinna wiedzieć co kupuje. W końcu zajmuje się tym zawodowo

Jakie to ma znaczenie prawne ? Żadne.
yeti65 napisał(a):Zawodowiec przyjeżdża, ogląda auto, wycenia je i kupuje.

Dokładnie tak samo jak biedne misie przyjeżdżają z całą armią znaffcuf.
yeti65 napisał(a):Nie widzę tu możliwości do odstąpienia od umowy.

A ja na miejscu handlarza bym drążył. Skoro ma być idealnie to czemu tylko w jedną stronę ?

Oczywiście skutek prawny może być różny no ale znam przypadek osobiście który zakończył się kilka miesięcy temu że handlarz musiał przyjąć auto po prawi 2latach jazd w sądach bo biednemu misiowi nie spodobało się malowanie błotnika. Auto miało 20lat i było w fabrycznym stanie no ale z malowanym i poszpachlowanym rantem błotnika.

Dlatego Panowie lajf is brutal.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Lis 2022, 19:53

szybki napisał(a):Jakie to ma znaczenie prawne ?

Wydaje mi się, że chyba jednak ma.
Nie zacytuję tu żadnych paragrafów, ale sądy chyba biorą pod uwagę takie niuanse.
Przy kredytach frankowych "biedny miś" musi mieć na piśmie, że kurs może się zmienić, a jak takiego zapisu nie ma, to sądy stają raczej po stronie "biednych misiów". W drugą stronę to raczej nie działa.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lis 2022, 20:23

yeti65 napisał(a):Wydaje mi się, że chyba jednak ma.
Nie zacytuję tu żadnych paragrafów, ale sądy chyba biorą pod uwagę takie niuanse.
Przy kredytach frankowych "biedny miś" musi mieć na piśmie, że kurs może się zmienić, a jak takiego zapisu nie ma, to sądy stają raczej po stronie "biednych misiów". W drugą stronę to raczej nie działa.

Co Ty porównujesz ? Są dokumenty (umowa kupna) pewnie dołączone będą opinie rzeczoznawcy i już. Nikt nie będzie patrzył że osobą kupującą był handlarz aut albo szewc.

Co do kredytów w CHf zagrywka była prosta przychodziłeś po kredyt w PLN, dowiadywałeś się że go nie dostaniesz ale w CHF na spokojne przejdzie. Do tego momentu było to kategoria "moralności" banku a potem była druga część czyli podpisywanie umowy na podstawie której sądy unieważniają kredyty.
szybki
Moderator - Tuning

18 Lis 2022, 20:53

szybki napisał(a):Dokładnie tak samo jak biedne misie przyjeżdżają z całą armią znaffcuf.
Żółć Ci się przelewa na prawo i lewo . Żałosne jest w temacie że handlarz - znaffca się nie poznał . Jak się nie poznał to powinien ogródek plewić a nie handlować autami.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

18 Lis 2022, 21:07

bonifacy napisał(a):Żółć Ci się przelewa na prawo i lewo . Żałosne jest w temacie że handlarz - znaffca się nie poznał . Jak się nie poznał to powinien ogródek plewić a nie handlować autami.

A skąd wiesz że to był handlarz ? A może było inaczej auto było taniej bo właściciel znał jego problem ?
Żadna żółć mi się nie przelewa tylko zaznaczyłem że każdy kij ma dwa końce.
szybki
Moderator - Tuning

19 Lis 2022, 00:04

Ale panowie nie nakręcajcie się, według sprzedającego handlarz był pooinfrmoowany o usterkach/defektach ale po namyśle i na spokonie przeliczeniiu stwiierdził że mu siię niie opłaca. Ja to tak wiidzę
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lis 2022, 02:11

Kao napisał(a):stwiierdził że mu siię niie opłaca. Ja to tak wiidzę

Może być i tak.
szybki
Moderator - Tuning

24 Gru 2022, 20:06

yeti65 napisał(a):A ja sądzę, że firma powinna wiedzieć co kupuje. W końcu zajmuje się tym zawodowo. Zawodowiec przyjeżdża, ogląda auto, wycenia je i kupuje.
Nie widzę tu możliwości do odstąpienia od umowy.

A czemu taka dyskryminacja, jak prywatny chce zwrócić firmie jest OK ,a jak firma chce zwrócić prywatnemu to nie jest OK, o co tutaj chodzi.?
toyman40
Stały forumowicz

27 Gru 2022, 12:39

toyman40 napisał(a):A czemu taka dyskryminacja, jak prywatny chce zwrócić firmie jest OK ,a jak firma chce zwrócić prywatnemu to nie jest OK, o co tutaj chodzi.?

Bo przy równych prawach, prywatny nie miałby żadnych szans, z bankami, producentami, czy ogólnie z firmami i ich armiami prawników.
Chciałbyś się kopać z koniem na równych zasadach :?: :naughty:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika