Problem z rejestracją instalacji

14 Lip 2012, 12:38

Witam mam problem, kupilem samochód dawną "L" z instalacją gazową bez papierów. Podbiłem u znajomego diagnosty przegląd z instalacją gazową. Przy próbie rejestracji pojazdu w wydziale komunikacji urzędnik prosił mnie o zaświadczenie o ponownym zamontowaniu lpg w pojezdzie i usunięciu urządzeń L. Instalacja została zdemontowana przez poprzedniego właściciela jednak wpis nie został oznaczony w dowodzie. Teraz mam problem gaziarz powiedział mi że jest w stanie mi wystawić fakturę na ponowną instalację i załatwić duplikat homologacji na instalację. Byłem u diagnosty on stwierdził że jak będe miał papiery od gaziarza o instalacji lpg to jemu nic do tego ponieważ przegląd mam wbity z instalacją gazową. Jednak moje pytanie tyczy się tego czy urzędnik może jeszcze wołac tego zaswiadczenia od diagnosty o ponownym montażu lpg ?? Diagnosta stwierdził że wiąże sie to z ponownym przeglądem za 162 zł i najlepiej to jest wystawić fakturę na montaż z datą wczesniejszą od przeglądu oraz jeżeli się urzędnik będzie czepiał wziąć wyciąg z przeglądu na którym byłem. Jak myślicie czy to ma sens? czy Wydział komunikacji znów mnie zablokuje?
przemus88
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

14 Lip 2012, 13:21

Hmm... skoro masz już przegląd to znaczy, że jest ważny, po co robić drugi raz? Najwyżej właśnie faktura ze wsteczną datą i homologacja na butle. Nie jestem pewny czy urzędnik coś nie kręci... Jest gaz wbity w dowód to znaczy, że jest w samochodzie, ktoś go montował,pokazał fakturę itd! do przeglądu trzeba mieć świstek z homologacją butli i tyle. Jeśli nie ma wpisu, że instalacja została zdemontowana to znaczy, że jest w aucie i nie powinno go obchodzić.
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

14 Lip 2012, 13:35

Hmm, no własnie Gaziarz mi powiedział ze jak będę miał nowe papiery na instalacje to nie wie po co zaświadczenie od diagnosty? Skoro przegląd przeszedł z gazem. Ehh
przemus88
Obserwowany

20 Lip 2012, 11:36

skoro kupiłeś samochód z wbitym gazem w dowód to nie musisz go ponownie instalować. Sytuacja bardziej się komplikuje jeśli gaz jest zainstalowany na lewo w tym samochodzie, a to właśnie wynika z Twojego wpisu.
andrzej83x
Nowicjusz

Auto: Audi a4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...