Problem z Ubezpieczeniem

12 Lip 2012, 21:37

Witam . Mam mały problem z ubezpieczeniem , chce kupic synowi samochod - jakis maly na polne , znalazlem Fiacika ktory jest Ubezpieczony i Oplacony do konca Sierpnia . Z tego ze jest to samochod na polne nie chce go wyrejestrować bo to zbedne koszta . I tu pytanie do was , czy po sierpniu bede zmuszony placic jakies ubezpieczenie(beda mi przychodzic jakies listy z zaplata ?) czy syn moze normalnie sobie jezdzic (bez oplaconego samochodu) ??..

Dodatkowa informacja: Samochod nigdy nie wyjedzie na jezdznie i nie właczy sie do ruchu drogowego .

Szybka ODP !!!!!
biShop
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 07 2010

12 Lip 2012, 22:22

nie mozesz jechac nigdzie samochodem bez ubezpieczenia .......... nawet na pole czy jak ty to nazywasz .... do tego raczej na 90procent ubezpieczenie samo ci przedluza i bedziesz musial tak czy owak zaplacic .... chyba ze wyrejestrujesz samochod i pokazesz dowod wyrejestrowania u ubezpieczyciela.... innej opcji nie ma
geroute
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 2006
Auto: saab 9-5

12 Lip 2012, 22:25

biShop napisał(a):czy syn moze normalnie sobie jezdzic (bez oplaconego samochodu) ??..

Nie ma takiej opcji.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

13 Lip 2012, 10:32

Czyli ubezpieczyciel sam przysyla zaplate ? To nie jest zalezne ode mnie ?

@up
Moze to zle sformułowałem ... czy syn moze normalnie jezdzic po polnej bez ubezpieczenia ? wiadomo , z obawa ze jak go zlapie policja zlapie to dostaje mandat ..
biShop
Nowicjusz

13 Lip 2012, 11:05

biShop napisał(a):Czyli ubezpieczyciel sam przysyla zaplate ? To nie jest zalezne ode mnie ?

Jak kupujesz zarejestrowany samochód to stajesz się jego posiadaczem i przejmujesz wszystkie obowiązki związane z jego mniemaniem , a ubezpieczenie OC przechodzi na Ciebie. Sprzedający pewnikiem zaraz po tranzakcji poleci do FU zgłosić ten fakt aby pozbyć się balastu . Poda Twoje dane. Ty masz 30 dni na określenie się czy przejmujesz dalej OC , czy je wypowiadasz. Jakbyś wypowiedział to pamiętaj że masz ustawowy obowiązek zawrzeć nowe np. w innej FU. Oczywiście możesz tego nie zrobić mając świadomość że w przypadku ujawnienia tego faktu ( np. podczas ,, złapania " przez policje ) mogą być dotkliwe kary pieniężne.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lip 2012, 21:20

@up
Ta wypowiedz cos kosztuje ?
biShop
Nowicjusz

14 Lip 2012, 23:25

biShop napisał(a):Moze to zle sformułowałem ... czy syn moze normalnie jezdzic po polnej bez ubezpieczenia ? wiadomo , z obawa ze jak go zlapie policja zlapie to dostaje mandat ..

Jedyna metoda, to kupić auto od złomiarza, które jest wyrejestrowane, ale jeszcze nie skasowane. Złomiarz jednak legalnie nie może Ci tego odsprzedać.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lip 2012, 12:32

jeżeli samochód kupujesz z ubezpieczeniem to na Ciebie przechodzą wszystkie prawa i obowiązki. Czyli ubezpieczyciel Tobie przyśle druczki do zapłaty ubezpieczenia czy to w całości czy też w dwóch ratach. Bez ubezpieczenia nie można jeździć samochodem, grozi za to wysoki mandat, jakieś kilka tysięcy, podejrzewam, że w Twoim przypadku przekroczy nawet wartość samochodu.
andrzej83x
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Audi a4