Problem z rejestracją , jak go rozwiązać?

16 Lut 2009, 12:43

Witam , mam taki problem , jakies 6 miesiecy temu kupilem od sasiada uzywane autko, po kupnie odrazu ubezpieczylem je na siebie, jednak gdy w nie dlugim czasie przesiadlem sie na cos lepszego , tamto obrosly krzaki , juz dawno minelo 30dni na rejestracje ,a ja nadal nie zarejestrowałem tego grata.Jak to najlepiej rozwikłać ? Najchetniej bym sie tego pozbyl albo chociarz zeby oficjalnie go niebylo w papierach.
Boxer_88
Nowicjusz

16 Lut 2009, 14:51

To go sprzedaj na podstawie umowy, którą podpisałeś z poprzednikiem. Oczywiście, możesz iść go przerejestrować na siebie, za przekroczenie tych 30 dni nie ma żadnej kary.
Maciek_S
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

16 Lut 2009, 15:24

a jak chcialbym go sprzedac na czesci?
Boxer_88
Nowicjusz

16 Lut 2009, 15:34

musisz wyrejestrować, a żeby to zrobić, to musisz skasować. No chyba, że masz znajomości w jakimś punkcie kasacji, albo jedź pogadaj, co musisz im dać, a co możesz sobie zostawić. Innej rady nie ma, ja też mam problem z autem, które wcięło mi w Niemczech i nie wiem, jak zejść ze stanu, żeby się fundusz nie przyczepił.
Maciek_S
Nowicjusz

17 Lut 2009, 11:30

a daloby sie jakość fikcyjnie to sprzedać ? slyszalem ze jako sprzedający nie mam obowiązku sprawdzac autentycznosc dododu kupujacego, wiaze sie z tym pewna luka w prawie?Ktos ma jakies doswiadczenia?
Boxer_88
Nowicjusz

17 Lut 2009, 13:08

Zrobić możesz wszystko, ale policz najpierw, czy Ci się opłaca. Jeżeli samochód jest starym rupciem, to niewiele na nim zyskasz sprzedając na części, natomiast takie oszustwo może się wydać i będziesz miał poważne kłopoty. Kwestia sprawdzania dowodu jest nieistotna, ponieważ kupiec mógłby Ci okazać również fałszywy dowód, gdyby chciał użyć nabyty pojazd np. do popełnienia przestępstwa. Sprawy sprzedawania samochodów nieistniejącym, albo zmarłym osobom były już w Polsce modne w swoim czasie i podejrzewam, że znaleźli sobie na to sposoby. Lepiej dogadaj się w punkcie kasacji, co (lub ile) musisz dać, aby dali Ci zaświadczenie.
Maciek_S
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...

18 Lut 2009, 21:22

Jeżeli auto jest całe - bez brakujących części np kół, siedzeń... to możesz je oddać za darmo na złom.

Są firmy, które się tym zajmują - dzwonisz przyjeżdżają po samochód, spisujesz z nimi umowę i zabierają pojazd na lawetę.

Z tą umową idziesz do urzędu komunikacji - wyrejestrowujesz samochód,
Zgłaszasz ten fakt w ubezpieczalni -

KONIEC tematu Twojego samochodu

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław