Problem z rejestracją - zła data wydania blach PL

21 Maj 2019, 22:26

Witam, zakupilem auto z niemiec,(polski salon) sciagnietego na lawecie do komisu PL. Ale nie moge go zarejestrowac z powodu zlej daty wydania tablic czewonych PL. Historia wyglada tak:
2012 produkcja
2012 rejestracja w pl krakow
2013 rejestracja w niemczech
2017 wydanie czerwonych tablic pl
2019 sciagniety na lawecie bez tablic do PL.
I teraz Pan w rejestracji powiedzial ze nie zarejestruje puki nie wyjasnia tego 2017 roku.
A na moje oko bledny wpis w krakowie jezeli chodzi o rok.
Myslicie ze uda im sie to wyjasnic.?? Jeszcze nie przelalem pieniedzy za auto. Czekam az sie sprawa wyjasni...
Adamuss1988
Nowicjusz

22 Maj 2019, 11:10

Adamuss1988 napisał(a):Ale nie moge go zarejestrowac z powodu zlej daty wydania tablic czewonych PL
A jaka powinna być ich data? Co tu się nie zgadza? Rozumiem że tablice czerwone powinny być wydane w 2019 roku na czas sprowadzenia auta, tak?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Maj 2019, 16:20

Od 2013 do 2019 auto bylo w niemczech zarejestrowane. Wiec jakim cudem dostal tablice w 2017. Kiedys czerwone tablice otrzymywali na wywoz do niemiec. Czyli powinien byc to rok 2013. Ktos wie ile moga trwac poprawki tego w urzedzie komunikacji?? Narazie czekam 4 dzien
Adamuss1988
Nowicjusz

08 Cze 2019, 20:47

Co mam rozumieć pod pojęciem "czerwone tablice " ?

1. czy czasówki z polski?
2. celne niemieckie?
3. handlarskie niemieckie ?

Zapewne chodzi o ad 1 , ktoś zarejestrował czasowo i nie oddał tablic w pl ?

ja nie wiem gdzie wy ludzie kupujecie te auta, u kogo? jak zwykle pewnie rzuciłeś się na okazję cenową, z błędami prawnymi.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

11 Cze 2019, 17:19

Odmowa "pana Stasia czy pani Stasi" w Wydziale Komunikacji na buzię nie jest dla Ciebie żadną wiążącą Decyzją. Twardo żądaj odmowy rejestracji decyzją na piśmie.Urzędnik ma obowiązek opisać i wskazać nieprawidłowości jakich się dopatrzył w dokumentacji i wezwać do uzupełnienia.Ty zaś mając decyzję w ręku stajesz się stroną postępowania i nabywasz odpowiednie uprawnienia,których teraz jako petent nie masz.Zapewne błąd w tłumaczeniu dokumentów lub zła ich interpretacja.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

12 Cze 2019, 13:31

Z dokumentami z niemiec jest wszystko wporzadku. Wszystkie dokumenty od handlarza sa ok. Urzednik sie doczepil ze kiedys ktos zle date wpisal czerwonych tablic tymczasowych w systemie. I zamiast 2013 (byly po to aby wyjechac do niemiec) wpisal 2017. I teraz juz czekam 3 tydzien az szanowny wydzial komunikacji z krakowa (bo tam byl popelniony blad)wysle dokumenty do mojego wydzialu komunikacji.
Adamuss1988
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...

12 Cze 2019, 13:35

'' ja nie wiem gdzie wy ludzie kupujecie te auta, u kogo? jak zwykle pewnie rzuciłeś się na okazję cenową, z błędami prawnymi ''
Auto kupilem od Pana ktory sciaga auta z niemiec 30 lat i ma dobre opinie. A cena nie byla okazyjna. Auto ladne. Serwisowane co roku w niemczech
Adamuss1988
Nowicjusz

12 Cze 2019, 13:43

Urzędniczka chce być bardziej papieska od Papieża i zdecydowanie przekracza swoje kompetencje.Co ma piernik do wiatraka i jaki wpływ na rejestrację pojazdu,skoro wszystkie dokumenty stanowiące podstawę rejestracji są oryginalne,kompletne.Jeżeli jakiś urzędnik kiedyś zawalił sprawę to niech to poprawią.W dobie cyfryzacji i powszechności dostępu do wszelkiego rodzaju systemów-można to dzisiaj zweryfikować w jeden dzień.Na twoim miejscu byłbym już w gabinecie Naczelnika Wydziału Komunikacji-Starostwa którego pracownica stwarza wydumane problemy.Decyzji odmowy jak domniemam nie dostałeś-więc mają 30 dni urzędowe na dokonanie rejestracji.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

12 Cze 2019, 13:48

Pan z rejestracji powiedzial ze napewno auto zostanie zarejestrowane (dopytywalem zeby miec pewnosc, bo wtedy jeszcze przelewu nie zrobilem za auto) ale wszystkie pisma musza byc wysylane listownie co dla mnie jest kompletna porazka. Bo tak jak mowiles w dobie cyfryzacji takie cos...
Adamuss1988
Nowicjusz