Problem z rokiem produkcji

04 Paź 2012, 14:59

Witam!

Mam dosyć nietypowy problem z rokiem produkcji samochodu. Mianowicie kupiłem samochód sprowadzany z Niemiec, po raz 2gi od tego samego sprzedawcy. Samochód dotarł w sobotę i sprzedawca uprzedził mnie, że nie zdążył odebrać akcyzy celnej z uwagi na dzisiejszy dzień i mi ją dośle. Ponadto poinstruował mnie, że mogę zarejestrować samochód warunkowo bez tego dokumentu i w terminie 30 dni od rejestracji mogę ją donieść do WK. Wszystko było pięknie, zarejestrowałem samochód itp. doniosłem nawet wysłaną do mnie akcyzę. Jednak przed odebraniem "sztywnego" dowodu zauważyłem, iż w akcyzie celnej wpisany jest rok produkcji 2005 - zamiast 2006. Zdziwiłem się ponieważ w badaniu technicznym był wpisany rok 2006. Były dosyć spore problemy ze sprawdzeniem VIN w internecie więc skontaktowałem się z TOYOTA MOTOR POLSKA, gdzie poinformowano mnie, że samochód ma produkcję 2005r. W dniu kiedy odebrałem już dowód stały, gdzie kazano mi sprawdzić dane, powiedziałem iż jest zły rok produkcji. Wytłumaczyłem całą sprawę, na co odpowiedziano mi "To niech się pan cieszy bo ma pan młodszy samochód", nalegałem na zmianę rocznika jednak odmówiono mi, iż oni sugerowali się datą w badaniu technicznym oraz tą wpisaną w fakturze, a że doniosłem później akcyze celną to nie mogli oni tego sprawdzić ( defacto cała procedura wyrabiania dowodu stałego zaczyna się od momentu dostarczenia akcyzy, czyli nie w momencie kiedy złożyłem niepełne dokumenty ), zapytano się mnie w jaki sposób diagnosta przeprowadzał badanie skoro napisał 2006 r. zamiast 2005 r. (jakbym w ogóle wiedział). Powiedziano mi, że zostanie mi zmieniona data produkcji jak dostarczę poprawione badanie techniczne. Teraz mam pytanie, nie mam pojęcia w jakiej i gdzie stacji były robione badania diagnostyczne, czy mogę jechać na najbliższą stacje w moim mieście i prosić o badanie techniczne z poprawionym rokiem produkcji i ten zanieść do WK? Czy muszę jechać tam gdzie były robione?

Problem dotyczy toyoty rav4 III, przez wielu jest mylona ponieważ w sprzedaży jest od 2006r. jednak produkcja zaczeła się w listopadzie 2005r. (z tej daty mam także samochód). Powiem tylko, że dowód otrzymałem na 2006, tak samo kartę pojazdu, ale chcę to zmienić z tej uwagi że przy sprzedaży tego samochodu w przyszłości mogą wystąpić komplikacje.
RYAN3210
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 08 2008
Auto: TOYOTA RAV4
Silnik: 2.0 152km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

04 Paź 2012, 15:15

RYAN3210 napisał(a):Teraz mam pytanie, nie mam pojęcia w jakiej i gdzie stacji były robione badania diagnostyczne, czy mogę jechać na najbliższą stacje w moim mieście i prosić o badanie techniczne z poprawionym rokiem produkcji i ten zanieść do WK?

Tak mozesz zrobić.Nie ma znaczenia gdzie było robione OBT tego pojazdu.Zgłoś sie na pierwszą lepszą SKP i zazycz sobie dodatkowego badania na ustalenie roku produkcji tego pojazdu.Diagnosta na Twój wniosek musi takie badanie wykonać....Kosztuje ono 60.- ...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pagani Huayra - centralnie umieszczony wydech
    Samochody ze stajni Pagani zawsze słynęły z ekstrawaganckiego wyglądu i nie inaczej jest w przypadku następcy modelu Zonda, czyli Huayry. Tak samo jak w Lexusie LFA, wszystkie końcówki wydechu włoskiego auta skupiono ...