Problem z seat Ibiza 2006r

19 Kwi 2019, 21:36

Witam , mam problem z seatem ibiza z 2006r silnik 1.4 100km
Zacznę od tego że ponad rok temu zaczął występować problem z zapalaniem się kontrolek EPC i Check engine jednocześnie podczas jazdy , po za tym że gdy one się zapalały czuć było lekkie "zmulenie" silnika i nic poza tym się nie działo , po podpięciu do komputera u mechanika wyskakiwał błąd , już nie pamiętam z czym był związany ale mechanik powiedział tylko tyle ze to nic poważnego można jeździć, , więc przez ten rok czasu samochodem faktycznie normalnie się jeździło i nic więcej nie było przy nim grzebane.Od jakiegoś miesiąca mam już dosyć poważniejszy problem , podczas jazdy najczęściej gdy redukuje z 4 na 3 z 3 na 2 zapalają się EPC + Check engine następuje lekkie szarpniecie i nagle auto przestaje reagować na pedał gazu , miałem już z 6 takich sytuacji za każdym razem zjeżdżam na pobocze , gaszę silnik odczekuję 1-2min odpalam i jak gdyby nigdy nic wszystko działa ( dodam że już po odpaleniu gaśnie EPC i świeci sie tylko Check engine ) może ma ktoś pomysł z czym to może być związane lub miał podobny problem , o więcej informacji proszę pytać z góry dziękuje za pomoc :)
gregi14
Nowicjusz

21 Kwi 2019, 17:12

Na komputer i odczytać błędy tylko tym razem coś z tym zrobić a nie olać sytuacje
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Kwi 2019, 07:20

W silnikach benzynowych zdarzaja sie klopoty z elektronika sterujaca ich praca ,nie jest to powszechne,typowe ,ale w tym przypadku najprawdopodobniej tak jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)