Oldruck - obrazek na wyświetlaczu z takim napisem

14 Kwi 2019, 18:14

Witam. Panowie kilka dni temu byl wymieniany olej, dziś jadąc zaczęła mi pikac na monitorze obrazek oleju wraz z napisem "oldruck". Sądziłem że to brak oleju choć byłem zdziwiony ponieważ był chwilę temu wymieniany. Dolalem trochę i po jakimś czasie ten sam komunikat. Powiecie z czym problem?
Zaczek
Początkujący

Zdjęcia: 2

14 Kwi 2019, 18:32

Zaczek napisał(a):zaczęła mi pikac na monitorze obrazek oleju wraz z napisem "oldruck"
Ta kontrolka oznacza problem z ciśnieniem oleju. Warto je sprawdzić czy jest prawidłowe i dodatkowo podłączyć interfejs diagnostyczny sprawdzając czy nie ma jakiś zapisanych błędów.

Olej zmieniłeś na taki sam jak miałeś wcześniej? Co ile km zmieniasz olej?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Kwi 2019, 18:36

Nie, wcześniej lalem 10W40, natomiast kolega który mi wymieniał olej "zajeb**" się i wlal 5W40 mówiąc że taki też może być
Zaczek
Początkujący

14 Kwi 2019, 19:21

Widzisz i tu może być problem bo ono pojawiło się nie od razu tylko po pewnym czasie tak jak piszesz. Mogły przez ten czas zostać wypłukane nieczystości które zapchały smok lub filtr oleju na tyle że ciśnienie jest już przez to nieprawidłowe.

Ja bym w takiej sytuacji zastosował płukankę i następnie wymienił olej oraz filtr oleju oczywiście może być na syntetyk taki jak masz obecnie zalany. Chodzi głównie o oczyszczenie silnika z brudu który został wypłukany przez olej który został wlany bez zastosowania wcześniejszej płukanki.

Jeżeli silnik jest w dobrej kondycji to problem powinien ustąpić po takim zabiegu.
Cichy77
Forumowicz VIP

14 Kwi 2019, 19:27

Płukanke czyli?
Zaczek
Początkujący

15 Kwi 2019, 13:48

Panowie raczej nie za bardzo jeździć autem w takiej sytuacji? Mechanik umówiony na środę.
Zaczek
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Jogger Extreme - terenowa w każdym calu
    W ramach debiutu rynkowego modelu Dacia wprowadzi do sprzedaży limitowaną serię Jogger Extreme o wyraźnie zaakcentowanych cechach auta terenowego. Będzie dostępna w pięciu kolorach nadwozia: Czarna Perła, Szary Comète, ...

15 Kwi 2019, 13:59

Zaczek napisał(a):Płukanke czyli?
Do obecnego oleju wlewasz płukankę do silnika i według instrukcji np. zostawiasz silnik na 10-15 min. na wolnych obrotach po czym spuszczasz wszystko. Wymieniasz filtr i zalewasz nowy olej.

Zaczek napisał(a):Panowie raczej nie za bardzo jeździć autem w takiej sytuacji?
Przy problemach z ciśnieniem nie jest wskazana jazda bo wtedy jest niedostateczne smarowanie a czym to grozi chyba nie muszę wyjaśniać...
Cichy77
Forumowicz VIP

23 Kwi 2019, 10:19

Panowie mechanik wymienił czujniki i kazał jeździć i zobaczyć co będzie się działo. I ponownie dopiero po dobrze rozgrzaniu auta (przejechane jakieś 30-40 km) zaczęła pikac kontrolka . Tym razem będzie wymieniany olej na nowo. W najgorszym przypadku co może byc problemem?
Zaczek
Początkujący