Problem z Światłami 126p

14 Gru 2010, 14:20

Mam pytanie odnośnie tylnych świateł w malaczu. Otóż światła świecą ale przy naciskaniu pedała stop ale nie podświetla się mocniej prawy reflektor. Myślałem że jest włożona źle żarówka albo że jest uszkodzona ale sprawdzałem ją na lewym reflektorze i tam działa normalnie. Przeczyściłem styki na płytce reflektora, styki w kablu podłączeniowym też i nic to nie dało. Dalej podczas naciskania hamulca nie świeci. Czytałem że to może oznaczać przegniłą płytkę w reflektorze. Czy jest możliwość naprawy? Co mam zrobić lub co sprawdzić i co może być odpowiedzialne za taką usterkę? Cieszyłbym się, gdyby to oznaczało że trzeba dokładniej pogrzebać w reflektorze. Z góry dzięki za poświęcenie czasu
szeryf_88
Nowicjusz

Miejscowość: Stw

14 Gru 2010, 14:49

W lewej lampie jest połączenie na prawą
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Gru 2010, 14:54

bonifacy napisał(a):W lewej lampie jest połączenie na prawą

Czyli mam grzebać w lewym reflektorze? Tego to nie wiedziałem że kable z prawego przechodzą przez lewy
szeryf_88
Nowicjusz

14 Gru 2010, 22:50

Takie połączenie jest we wszystkich maluszkach oprócz elx.
Z lewej do prawej leci przewód czerwony.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2010, 23:35

No tak się składa że ja mam elx town 1999r. Jak sprawa wygląda w tym roczniku?
szeryf_88
Nowicjusz

15 Gru 2010, 00:07

W elx-ie światła sotpu nie są połączone ze sobą tak, że z lewego światła leci przewód do prawego światła, tylko z włacznika pod pedałem przewód leci do kostki, z kostki do złączki i z tej złaczki leca dwa przewody - jeden do jednego swiatła a drugi do drugiego.
Sprawdz, czy na tym prawej lampie podczas naciśnięcia pedału stopu jest napięcie na złączce. Jak nie masz kogoś do naciskania pedału to wypnij złączkę z włącznika pod pedałem i połącz oba przewody kawałkiem jakiegoś przewodu. Nie zapomnij o właczeniu stacyjki. Jeżeli na tym przewodzie ( jest to czerwony ) nie ma napięcia, to musisz szukać tej złączki. Niestety nie wiem w którym jest miejscu. Podejrzewam, że gdzieś w komorze silnika. Może nawet w okolicach lewej lampy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2010, 12:31

Racja .....Kolega ma racje . Według tego schematu http://www.126fan.pl/www/images/elektry ... at_elx.jpg rozgałęzienie stopów jest zaszyte w wiązce (pkt 68 - prawy dół schematu ) To będzie chyba w lewej części komory silnika lub pod lewym tylnym boczkiem tapicerki .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2010, 15:23

To ja już nie wiem czego szukać ... mam iść do warsztatu? Szkoda kasy trochę :/
szeryf_88
Nowicjusz

15 Gru 2010, 16:48

sprawdź mase na llampach, jeśli jest podciągnikj zasilanie lewego stopu z prawego, tak jak jest w starszych modelach i po problemie :wink:
jeśli chcesz mieć lux malina to lecisz po kablach i sprawdzasz gdzie zasilanie padło :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)