Problem z temp silnika Seat Leon I 2006r 1.6 16 V

06 Gru 2020, 13:55

Wczoraj wymieniałem termostat ale niestety okazał sie wadliwy bo nie otwierał się . No i po uruchomieniu auta i uzupełnieniu płynu układ nie odpowietrzył się bo z nawiewu leciało chłodne powietrze. Efekt był taki że przez to zapowietrzenie płyn zagotował się przy 110st. ( Na wskaźniku było 90st a po podłączeniu interfejsu było ponad 100st). Przy zakładaniu termostatu zerwałem dolna śrubę od króćca i prowizorycznie skleilem go silikonem i z racji tego że był to najsłabszy punkt w układzie to tamtędy wyrzuciło wrzący płyn .
I teraz czy takie jednorazowe przegrzanie mogło uszkodzic uszczelkę/ silnik ? Jeżdżę kilkanaście lat i jak do tej pory nigdy nie zdarzyło mi się zagotować.
A termostat wyjąłem całkiem i dopóki tego nie ogarnę muszę jeździć bez niego
Electric000
Nowicjusz

06 Gru 2020, 14:10

Electric000 napisał(a):Efekt był taki że przez to zapowietrzenie płyn zagotował się przy 110st. ( Na wskaźniku było 90st a po podłączeniu interfejsu było ponad 100st)
Co to za płyn? Przy takiej temperaturze nie powinien się zagotować bo one przeważnie mają temperaturę wrzenia około 120 stopni.

Bez termostatu będziesz miał niedogrzany silnik przy takich temperaturach zewnętrznych ale jakiś czas moższesz tak jeździć zadbaj tylko żeby układ był dobrze odpowietrzony.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Gru 2020, 14:22

Electric000 napisał(a):teraz czy takie jednorazowe przegrzanie mogło uszkodzic uszczelkę/ silnik ?
mogło ale nie musiało.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Gru 2020, 14:41

Rokiko napisał(a):Co to za płyn?

Petrygo G12+
Electric000
Nowicjusz

09 Gru 2020, 11:34

Electric000 napisał(a):Petrygo G12+
No to tu masz temperaturę wrzenia 110 stopni ale przy zamkniętym ukąłdzie gdzie panuje ciśnienie będzie ona wyższa.

Jeździsz bez termostatu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Gru 2020, 11:49

Tak, chwilowo jeżdżę bez termostatu. Przy obecnych temperaturach, nie jest to najlepsze rozwiązanie
Electric000
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...
    Przeszkody do pokonania - dziury, zwierzęta, piesi
    Jazda wymaga od kierowców dużej czujności i uwagi, zwłaszcza, jeśli na drodze mogą spotkać pieszych czy zwierzęta. Zderzenie z nimi może skończyć się dla nich tragicznie. Dlatego ważne, aby zawsze być przygotowanym ...