Od początku zimy mam chyba problem z termostatem. Teraz ten problem jest coraz bardziej widoczny.
Wczoraj bez przerwy przejechałem 100km i po paru godzinach z powrotem 100km.
Po jakiś 15-20km temp doszła do 1/4 i przez resztę trasy praktycznie wskazówka się nie podniosła. Co ciekawe wskazówka podnosi się jak jadę pod górkę, a potem opada do 1/4.
Temperatura bez szału. Ciepła leciało. Nie marznęliśmy, było ciepło. Wydaje mi się też że słabo dmucha ale to mały pikuś. Może tak zawsze było, auto mam pół roku.
A co do drugiego pytania czy taka okropnie niska temperatura może sprawiać że po uruchomieniu samochodu, przez jakieś 1-2 km jak dodaje się gazu to coś tak dziwnie piszczy? Po 1-2km nie ma piszczenia. Gdy temperatura była wyższa nic takiego nie było.
Więc reasumując: Czy to termostat? Czy tym piszczeniem mam się martwić czy olać ze względu na temperaturę?
Dodam że wczoraj tankowałem auto. Spalanie - 5.39 (na 700km - 200 zrobiony na trasie).
Ogólnie diesle ciężko się grzeją i wskazówka jest w dobrym położeniu te silniki tak mają a jesli chodzi o piszczenie spod maski to napewno pasek klinowy- może byc to spowodowane niską temp. na zewnątrz.
[link do oferty na Allegro wygasł] Wygląda na to,że tak. Taki masz wskaźnik jak na zdjeciu.
Pasek troche popiszczy i przestanie ale skontroluj go czy się nie ździera.
Generalnie mi wskazówka dochodzi do tego punktu, tak mniej więcej:
[link wygasł]
Jak było cieplej to dochodziła wyżej. W paźnierniku jak jechałem nawet krótsze trasy to się podnosiła do optimum. W lato to w ogóle żadnych problemów. Tylko teraz jak tak ostro zima daje. Spalanie też jest ok.
Ja bym wymienił termostat.
Sprawdź węże przy chłodnicy jak go zapalisz z rana - jak chłodnica się zrobi od razu ciepła to na 100% termostat do wymiany.
Wartość rezydualna, czyli co zrobić, żeby jak najmniej stracić Samochody tracą na wartości najbardziej w ciągu pierwszych trzech lat eksploatacji. Po tym okresie cena auta spada nawet do 40 proc. jego wartości początkowej. Jeśli jest to intensywnie eksploatowany samochód firmowy, który ...
Bezpłatny raport z CEPiK - historia pojazdu Co to jest usługa "Historia Pojazdu" i kto może z niej skorzystać? "Historia Pojazdu" to usługa realizowana przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych dla wszystkich, którzy planują zakup używanego samochodu, motocyklu ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.