Problem z turbiną audi A3 8L

05 Lis 2016, 14:41

Witam !
mój problem dotyczy turbiny w audi A3 8L. Kupiłam samochód jakieś 3 msce temu wszystko było w porządku. Przy ostatniej próbie wymiany oleju zobaczyłam ,że cały dół silnika, miska olejowa itp. jest zlany olejem, po obejrzeniu i doszukiwaniu się problemu okazało się ,że wyszły też inne problemy np. wymiana uszczelki przy pompie paliwa oraz oringu chłodniczki oleju. Po wymianie problem nadal pozostał. Dodam też ,że auto straciło na mocy. Węże podciśnienia założone nowe. Pozostanie pewnie tylko hamownia i sprawdzenie turbiny co wiąże się z 150zł diagnoza plus ew. wymiana bądź regeneracja 800 zł w górę :? :?
alina
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 22 10 2013
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lis 2016, 16:57

Czy w układzie dolotowym i chłodnicy powietrza jest olej? Być może masz zapieczoną zmienną geometrię turbiny.Do sprawdzenia zawór n75.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lis 2016, 17:15

Witam !
W układzie dolotowym fakt był olej ale niewielka ilość na łączeniu. Nigdzie indziej nie zauważyłam żeby się znajdował :?
alina
Nowicjusz

06 Lis 2016, 13:45

No to tak jak pisałem wyżej do sprawdzenia zawór n75 , być może zapieczona jest zmienna geometria turbiny.Jeżeli samochód jeździ na krótkich odcinkach to można jeszcze spróbować go przegonić gdzieś na trasie tzn. przez kilkanaście minut jechać i utrzymywać na wyższych obrotach 3-4 tys może się odmuli.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

06 Lis 2016, 17:39

. Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Napewno zrobię jw. Napiszę w razie poprawy.
alina
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trójwymiarowa konfiguracja samochodu
    Audi to pierwszy na świecie producent samochodów używający trójwymiarowych wizualizacji w konfiguratorze produktowym. Zamiast statycznych obrazów jakie znamy z przeszłości, klient może teraz w czasie ...