Problem z układem chłodzenia w Mitsubishi Carisma 1,9 TD

27 Gru 2008, 14:51

witam wszystkich mam problem ponieważ ubywa mi płynu w zbiorniczku wyrównawczym tak że po przejechaniu kilkunastu km jest pusty, układ ogólnie jest szczelny nie widać wycieków pompa wodna jest nowa czujnik od wentylatora chyba jest dobry bo na postoju rozgrzałem auto w celu sprawdzenia czy wentylator się załączy i przy temp. ok 90 stopni wentylator się włączył, uszczelka pod głowica jest ok bo płynu nie ma w oleju. Proszę o podpowiedz.
adamo06-1983
Nowicjusz

• 27 Gru 2008, 16:13

Skoro płynu nie ma w oleju(poziom oleju się nie podnosi),nie ma wycieków,to płyn przedostaje się do komory spalania.Spaliny czasami nie są białe i gęste?A to wskazywałoby na uszczelkę pod głowicą.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Gru 2008, 13:51

MotoAlbercik napisał(a):Skoro płynu nie ma w oleju(poziom oleju się nie podnosi),nie ma wycieków,to płyn przedostaje się do komory spalania.Spaliny czasami nie są białe i gęste?A to wskazywałoby na uszczelkę pod głowicą.

wydaje mi się że uszkodzona uszczelka objawiałaby się spadkiem mocy pojazdu, spaliny są białe ale tylko gdy silnik jest zimny po rozgrzaniu nie ma dymu
    adamo06-1983
    Nowicjusz

28 Gru 2008, 14:35

Jeżeli ubywa płynu w zbiorniczku wyrównawczym,to ma on tylko trzy ujścia - albo dostaje się do komory spalania przez przepalonąuszczelkę pod głowicą,albo dostaje się do układu smarowania silnika równiez przez przepaloną uszczelką pod głowicą,albo poprostu wycieka przez jakąś nieszczelność.Innej drogi ujścia nie ma.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Vision EfficientDynamics 2009
      BMW Vision EfficientDynamics łączy w sobie futurystyczny, aerodynamiczny design nadwozia z wysoką wydajnością paliwową i ekologiczną. We wnętrzu konceptu po raz pierwszy zastosowano technikę warstwową. Dzięki wykorzystaniu ...