Seat Cordoba - Wymiana termostatu.

29 Sie 2007, 12:11

Witam serdecznie. Mam pytanie. Jak wymienic termostat w Seacie Cordoba z 1997 r silnik 1,4 8V, 60 KM. Czy jest to jakos bardzo skomplikowane. Jesli ktos ma pomocne fotki z jakies ksiazki bylbym wdzieczny. Z gory dziekuje za pomoc...
slledzik
Nowicjusz

• 01 Wrz 2007, 11:21

Wmiana nie powinna być kłopotliwa .zazwyczaj termostat znajduje się na wyjściu z głowicy jest obudowany a obudowa łączy się przewodem gumowym z chłodnicą (góra) jak to mówią oczom strach a ręce zrobią
    RobDan
    Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Wrz 2007, 09:40

Trzeba pamiętać, że przed wymianą termostatu wskazane jest spuszczenie płynu chłodniczego...
    pazdzioch1985
    Nowicjusz

Miejscowość: Bytom

09 Wrz 2007, 13:39

Absolutnie nie trzeba spuszczać płynu z układu chłodzenia.Wystarczy poluzować nakrętki termostatu i odczekać aż troszkę tego płynu wycieknie - nie bedzie tego dużo - w sumie tylko to,co jest w zbiorniczku i ciutek z obudowy i węży obok termostatu.Po wymianie nalezy uzupełnic płyn w zbiorniczku.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Gru 2008, 13:02

mam seata cordobe z 1997 roku i musze wymienic termostat i to co wy tu napisaliście mija się z prawda w moim przypadku sprawdzxałem w cordobie kolegi i ma tak jak piszecie u góry przy bloku a w moiom przypadku moze nie uwieżycie ale termostat znajduje sie na dole przy pompie wodnej i żebym mógł wymienic to musze klime odkręcic alternator i pompe od wspomagania jest to silnik 1,6 dla mnie wymiana bedzie bardzo pracochłonna
    cordoba
    Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Te samochody są najbardziej trwałe
      Trwałość samochodu ma znaczenie zarówno dla tych kierowców, którzy kupują samochód raz na wiele lat, jak i dla tych, którzy rozglądają się za dobrym autem używanym. Amerykański portal zajmujący ...
      BMW 1 Coupe oraz BMW 1 Convertible Limited Edition Lifestyle
      Nowy pakiet wyposażeniowy Limited Edition Lifestyle świeci jeszcze jaśniejszym światłem dzięki walorom estetycznym BMW 1 Coupe i BMW 1 Convertible. Wchodzące w skład pakietu ekskluzywne dodatki wysokiej jakości zostały szczególnie ...