Problem z układem kierowniczym Hyundai i30

28 Mar 2021, 20:53

Witam
Od niedawna jestem właścicielem Hyundaia i30 1,6 benzyna 2007r. Od początku mam takie odczucie ,że w czasie jazdy przy prędkości powyżej 90km/h zacina mi się kierownica. Przy zawracaniu i innych manewrach zachowuje się normalnie. Próbowałem znaleźć zbiorniczek na olej od wspomagania, nie udało mi się . Może ktoś z kolegów podpowiedział mi coś. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
:(
Dudek1963
Obserwowany

29 Mar 2021, 10:03

Dudek1963 napisał(a):Próbowałem znaleźć zbiorniczek na olej od wspomagania, nie udało mi się
Bo nie znajdziesz, tam masz chyba wspomaganie elektryczne z trzema trybami pracy. W tym modelu jak masz lekką zbieżność to układ kierowniczy w trasie dziwnie się zachowuje tak jak by ci nie bardzo pozwalał zmienić tor jazdy. Można mieć wrażenie właśnie takiego zacinania się kierownicy bo żeby ją przekręcić trzeba użyć więcej siły niż normalnie (trochę tak jak byś miał asystenta pasa ruchu ale jednak to nie to).

Moim zdaniem powinieneś w pierwszej kolejności sprawdzić zbieżność. Czasem koła przednie są zbieżne i auto nie ściąga na trasie i jedzie prosto jak chcesz zmienić pas to wrażenie jest takie jak by ci nie bardzo na to pozwalał. Jeźdździłem takim i30 z 2012 roku i podobnie było. Po ustawienie zbieźności problem praktycznie był nie odczuwalny. Zobacz bo może u Ciebie jest to samo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Kwi 2021, 21:59

Dziękuję za podpowiedż, po świętach umówię się z mechanikiem.
Pozdrawiam i życzę zdrowy, spokojnych świąt.
Dudek1963
Obserwowany

02 Kwi 2021, 08:41

Wzajemnie :wink:

Daj znać co tam wyjdzie bo ja już słyszałem kilka takich sygnałów od użytkowników i30.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus LS po tuningu według Japońskich Tunerów
    Japońscy tunerzy z firmy Modellista wzięli na warsztat nowego Lexusa LS. Luksusowa limuzyna otrzymała pakiet dodatków, które dodają jej specjalnego charakteru, jednocześnie nie wprowadzając rewolucji w wyglądzie ...