Problem z układem kierowniczym , kierownica ucieka na prawo.

20 Paź 2017, 09:03

Witam Panowie . Mam problem z moją 206-stką . Wymieniłem w niej wahacz prawy oraz drązek kierowniczny ( L+P ) Zauwazyłem że kierownica ucieka mi w prawą stronę oraz samochód również w prawo ściąga. Zaraz po tym pojechałem na zbieżność kół. Niestety efektów brak. Auto dalej ściągało na prawo. Postanowiłem że pojadę do znajomego mechanika , powiedział że musze zrobić geometrię kół. Zrobiłem laserowo . Po przejechaniu w końcu udało się . Kierownica prosto, samochód jedzie prosto jak po torze :) Niestety nie trwało to długo, ponieważ po 3 dniach od geometrii efekt wrócił. Znowu ściąga na prawo i znowu kierownica skręca sobie w prawo . Na moje oko jakieś 7-10 stopni . Głównie dzieje się tak : jadę prosto trzymając kierownicę , gdy puszczam - ona ucieka w prawo i samochód również zaczyna ściągać na prawo. Panowie ja się na tym nie znam , nie mam zbyt dużej gotówki do naprawy . Zacznę od sprawdzenia ciśnienia w oponach, choć wydaje mi się, że ciśnienie będzie ok , może trzeba będzie zrobić wyważanie kół? Nie mam pojęcia .. Proszę Was o pomoc .
McMemorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.9 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Paź 2017, 12:39

McMemorek napisał(a):może trzeba będzie zrobić wyważanie kół?
Wywazenie kół nic Ci nie da.Zamień koła przedniej osi miejscami tzn.z lewej str.na prawa i vice versa.Nie mieszaj z kolami tylnej osi.Nie patrz na to ze są kierunkowe.Na próbe mozesz to zrobic i wtedy zobacz co się będzie dzialo....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

20 Paź 2017, 13:22

Ok, tak zrobię , spr ciśnienie w oponach i jak to się okaże złym tropem to zamienię koła tak jak mówisz , proszę Cię abys odwiedził ten post dzisiaj/jutro bo narazie jak widać jesteś pierwszą osobą, która próbuje pomóc :)
McMemorek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.9 D
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2002

20 Paź 2017, 16:57

McMemorek napisał(a): bo narazie jak widać jesteś pierwszą osobą, która próbuje pomóc
Mialem z tym tematem do czynienia na co dzień... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

21 Paź 2017, 07:45

Ja też miałem takie przypadki że wina była opony że świągało. Takż zrob tak jak kolega wyżej pisze a jak to nie pomoże to jedz tam gdzie ustawiałeś zbierzność i powiedz że dalej Ci ściąga w prawo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...