Problem z uruchomieniem auta

29 Lis 2009, 16:50

Witam
Posiadam Seata Leona i mam problem z jego uruchomieniem. Auto kupilem nie dawno, wczoraj było jeszcze wszystko w porządku ale dziś już nie...
Wsiadam do auta dziś wciskam sprzegło i przekręcam kluczyk najpierw do połowy, pojawiaja mi się kontrolki następnie klika z nich znikaja i przekręcam kluczyk do końca i niestety autko nie odpala :( Jedynie gasną wszystkie kontrolki i tak w kółko, klimatyzacja się uruchamia jedynie gdy włoże kluczyk do polowy. W czym jest problem? Macie jakieś pomysły?

ps.czy możliwe, że jest słaby akumulator? Bo teraz nawet jak kluczyk przekręce do połowy to mi gaśnie wszystko a jest ukazana lampka akomulator na czerwono
magik22
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • 29 Lis 2009, 21:02

Prawdopodobnie akumulator wysiadł.Zmierz jego napięcie - nie może być mniej niż 12,5V po dłuższym postoju - np. po nocy.Zmierz też gęstość elektrolitu.Następnie naładuj akumulator,podłącz go,uruchom silnik i sprawdz napięcie ładowania.Sprawdz też jaki prąd pobiera auto z akumulatora przy wyłączonym silniku.
    Samo usunięcie problemu to jeszcze nie wszystko.Trzeba znaleść przyczynę,a ta siedzi albo w ładowaniu,albo w za dużym poborze prądu przy wyłączonym silniku.
    A jeszcze wcześniej sprawdz dokładnie czy jest dobry styk na klemach akumulatora oraz na masie samochodu.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...