REKLAMA
Witam, posiadam samochód Toyota Yaris 1.3 benzyna 2000r wersja japońska, i problem jest takiego typu że bardzo ciężko odpala nie ważne czy ciepły czy zimny i też zależy kiedy, raz dwa obroty i chodzi a raz dopiero za 3-4 razem. Z rzeczy które przy nim zrobiłem to tak:
- filtr powietrza
- filtra paliwa
- pompa paliwa
- filtr oleju
- olej
- świece
- filtr kabinowy
- rozrząd
- czujnik zmiennych faz rozrządu (używane)
- czujnik położenia wałka rozrządu
- czujnik położenia wału
- czujnik temperatury płynu chłodzącego
- przepływomierz (używane)
- sonda lambda przed katalizatorem
- uszczelka kolektora dolotowego
- uszczelka kolektora wydechowego
- wyczyszczona przepustnica i kol. dolotowy
- wymieniona przepustnica (używana)
- silnik krokowy
- pomiar kompresji w silniku ( zimny 11 bar, ciepły 12 bar )
-został jeszcze wyczyszczony zaworek odmy
samochód był już u 4 mechaników i nikt nie wie co mu jest, jeden z mechaników proponował sprawdzić ciśnienie paliwa, ale ostatnio patrzyłem to nie bardzo jest gdzie wpiąć manometr bo z podłogi przy ścianie grodziowej idzie metalowy wężyk potem łączy się z gumowym, jest pętelka i już do listy i do wtrysków. Jeśli chodzi o błędy w komputerze to czasami jest P0420 ale to błąd najprawdopodobniej z sondy lambda lub coś związanego z katalizatorem, i zgaduje że pokazuje się dlatego że samochodem rzadko kiedy przekracza się 100km/h ponieważ samochód użytkuje moja mama która zazwyczaj nie przekracza 50 km/h a jeśli chodzi o kontrolki na desce rozdzielczej to nic się nie świeci. Więc proszę o jakieś rady / pomysły co może być nie tak