Problem z VW Passat B6

07 Maj 2010, 15:20

Witam!
Mam taki problem otóż przymierzam się do kupna samochodu.Zainteresowany jestem VW passat B6 z rocznika 2006/07 silnik diesel od 140KM ale proszę o poradę z jakim napędem na jedną oś czy na dwie osie (4motion) nie jestem fachowcem w dziedzinie motoryzacji ale z tego co czytałem 4motion ma zalety i wady np. lepsza jazda w zimie czy tam z minusów przyśpiesznie 0-100Km/h dłuższe o jakieś 4s, niby troche większe spalanie no i w razie popsucia drogi koszt naprawy.
maniek124
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

07 Maj 2010, 15:48

No chyba żartujesz że przyspieszenie jest dłuższe o 4 sekundy. Chyba o 0,4 sekundy a nie 4!!
Lepiej popatrz za dieslem 170 km jak już audi/VW, niby konstrukcja podobna lae podobno już mniej awaryjna, choć te diesle 140 km już w latach 2007 były chyba ok, najgorsze były z lat 2004-2006.
Ja polecam bmw 320d ale za to trzeba dać koło 60 tysięcy.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

07 Maj 2010, 16:00

A potrzebujesz 4x4 ?
Akurat w Passacie jest prosty uklad i stosunkowo trwaly tylko trzeba sie zastanowic czy nam to konieczne potrzebne.
Wiekszy problem stanowi ten silnik ktory nie zbiera dobrych opini wiec warto szukac modeil z konca 2007r w ktorym gopoprawili lub wersji 1.9tdi i podniesc w nim moc.
A propos Passata jesli jestes zainteresowany moj znajomy ma takiego Passata z 2006r dsg z uszkodzonym silnikiem wlasnie 2.0tdi Samochod bezwypadkowy wczesniej bardzo dobrym stanie technicznym . Uszkodzila sie pompa oleju i stad powazniejsze uszkodzenie silnika ktorego sie juz nie oplaca robic lepiej bedzie wymienic.
Bardzo strakcyjna cena 33tys pol roku temu dal za niego prawie 50 tys.
Jak cos to zdjecia na priv
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

07 Maj 2010, 17:26

no z tym przyśpieszeniem tak przeczytałem ktos napisał ze wie ze swojego doświadczenia wydawało tez mi sie to dziwne 4s to za dlugo, dark13 nie zalezy mi własnie na 4x4 ale niewiem co wybrać zeby być zadowolonym dlatego ten post bo w zabrzu znalazłem passata z 2007 roku za 45 tys własnie z 4x4 a znajomy szuka jeszcze w niemczech i holandii no a ofertą nie jestem zainteresowany potrzebuje wsiąść na gotowe auto często wyjeżdzam w delegacje no i nie miałbym czasu no i ogólnie jestem fanem aut koloru czarnego i skórzanej tapicerki i takiego szukam :)
maniek124
Nowicjusz

07 Maj 2010, 20:57

Passat 2007 za 45000? Trochę za tanio... Jak dla mnie to przy takiej cenie licz się z przebiegiem 250 000 km, no chyba że od jakiegoś znajomego który potwierdzi przebieg w ASO.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

08 Maj 2010, 15:29

arti123 napisał(a):Passat 2007 za 45000? Trochę za tanio... Jak dla mnie to przy takiej cenie licz się z przebiegiem 250 000 km, no chyba że od jakiegoś znajomego który potwierdzi przebieg w ASO.

Możliwe, że zaliczył obcierkę.
Przejedź się nim, rozpędź do prędkości autostradowych i zobaczysz, czy dziwnych drgań nie łapie. Jak auto miało kolizję, to wcale nie taka to prosta sprawa przywrócić go do stanu fabrycznego, aby nie było w żadnych okolicznościach skutków ubocznych.

Napęd 4x4 jest fajny w zimie. Auto lepiej się zachowuje na drodze, jest bardziej stabilne. Bardziej niż drogich napraw bałbym się większego spalania, chociaż nie każdy rozlicza paliwo co miesiąc co do litra, więc... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...

09 Maj 2010, 22:42

no mam zamiar podjechać go sprawdzić przebieg ma 91 tyś piszą że serwisowany w ASO, bezwypadkowy, garażowany, na zdjęciach widać za autem salon VW Audi tak więc pewnie stoi u nich na komisie no tanio jak z pakietem navi, skóra, 4motion, xenon no ale to sie okaże jak podjade go zobaczyc
maniek124
Nowicjusz

09 Maj 2010, 23:24

Jak wszystko z nim ok to śmiało bierz. Każdy jeden 140 KM Ci doradzę. Problemy były owszem ale do połowy 2006 roku. Np. w BKD pękąły głowice, w BMM były problemy z wałem korbowym. Ten 170 KM silnik, o którym wspomniano jest już nie jak poprzednie na PD tylko już CR więc i cena będzie wyższa. Jedynie czego bym się wystrzegał to DPF a więc filtr cząsteczek stałych. Niestety ale z tym są w dalszym ciągu problemy. Jeśli chodzi o 4M to minusów konstrukcyjnych nie ma. Natomiast rzeczywiście auto jest cięższe przez 4M co z kolei wpływa na dynamikę, ale jak przejedziesz się raz takim 4M to już z niego nie wysiądziesz.
Forum vw golf V
GOLFV.PL
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka