Problem z Webasto Ford Galaxy 2001 rok 1.9 115KM

17 Mar 2013, 10:14

Witam Mam Taki problem posiadam Forda Galaxy 2001 rocznik odkąd go kupiłem webasto nie działało z powodu zepsutej świecy żarowej zostawiłem autko u mechanika który zrobił świece żarową i wykasował błąd przez komputer lecz jest taka sytuacja że jak jest cieplej to sie załącza a jak jest zimne to załącza sie na minute i gaśnie dodam też że webasto załącza sie jak jest poniżej 5 stopni no ale jak już pisałem załącza się i gaśnie pomóżcie prosze nie wiem co się z nim dzieje?
Dodam też że webasto jak by ktoś nie wiedział jest to ogrzewanie postojowe przy większych silnikach dogrzewa silnik.
Prosze o szybką odpowiedź

Pozdrawiam :unsure:
lukasz313
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 03 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Galaxy
Silnik: 1.9 TDI 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Mar 2013, 10:51

Czy świeca dostaje prąd ze sterownika? Sprawdzone np. żarówką?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2013, 11:03

nie była sprawdzana ale jak sie załącza to raczej dostaje prąd tylko jak wspomniałem działa przed minute i gasnie i na odcinku 50 km załaczy się może 2-3 razy :unsure:
lukasz313
Nowicjusz

17 Mar 2013, 11:43

Sprawdz więc to zasilanie świecy - podłącz zamiast niej żarówkę 21W/12V i obserwuj jak długo będzie seię świeciła. Jak zgaśnie w tym samym czasie, to powodów może być sporo. Np czujnik temperatury ( jest jak dobrze pamiętam na podszybiu ) - połącz oba przewody tego czujnika - powinno się webasto włączyć. Silnik musi być oczywiście włączony. A nie masz czasem ustawione na tak krótki czas? Spróbuj odłaczyć zasilanie webasto na kilka minut i podłącz spowrotem - powinny wrócić ustawienia fabryczne.
Generalnie trzeba znaleść co jest powodem wyłączania - czy sam sterownik, czy czujnik, czy pompka itd. Najprościej jest podłączyć się pod komputer.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2013, 12:33

dzięki postaram się posprawdzać tak jak mówiłeś
Pozdrawiam :piwo: :ok:
lukasz313
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTD
    GTD jest od 31 lat "dalekobieżnym ekspresem" w ofercie Golfów – w wyjątkowy sposób łączy przyjemność jazdy i osiągi samochodu sportowego ze spalaniem typowym dla małych samochodów. Teraz, na bazie ...
    Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...