Problem z Webasto kod błędu E.03 jak to naprawić?

07 Maj 2021, 09:08

Witam wszystkich mam problem z webasto przez tydzień działało ale nagle wyskoczył błąd E.03 i nie wiem jak to naprawić.

Instrukcja
https://s.wcd.im/v/131d9Z4s/?qr

Przesyłam co udało mi się przetłumaczyć (Chodzi o jakiś czujnik ale gdzie on jest)
E.03

传感器故隆 .
检查传感器是否与控制器连接 ,是否短路或者断路,是否从机器上脱落
Sensor Gulong.
Sprawdź czy czujnik jest podłączony do sterownika, czy nie ma zwarcia lub rozłączenia i czy odpada z maszyny

傳感器改障。
檢查傳感器是否與控制器連接 , 是否短路或者斷路 , 是否從机器上脫落

Czujnik został zmieniony.
Sprawdź czy czujnik jest podłączony do sterownika, czy nie ma zwarcia lub rozłączenia i czy odpada z maszyny
howk2
Nowicjusz

07 Maj 2021, 09:21

Ciężka sprawa... masz tam jakieś bezpieczniki? Być może to wina przepalonego bezpiecznika, urządzenie wtedy może informować o rozłączeniu obwodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Maj 2021, 09:38

Jest bezpiecznik ale jest sprawny zresztą jak go odłączę to nie ma zasilania. Może czujnik jest gdzieś w tej czarnej obudowie? Wszystkie kabelki i styki nie są poprzepalane tu wszystko jest sprawne.
howk2
Nowicjusz

07 Maj 2021, 10:28

Tu problemem może być napięcie zasilania. Błąd pokaże się, jeżeli przez dłużej niż chyba 5 sekund napięcie będzie powyżej jak się nie mylę 15V lub 30V oraz jeżeli będzie powyżej 20 sekund poniżej 10V lub 20V.
Sam błąd w każdym bądź racie oznacza za niskie lub za wysokie napięcie.
I tu nie chodzi o napięcie zasilania całego agregatu, ale o napięcie zasilania jednostki sterującej.
Problemem może być też świeca żarowa i od jej sprawdzenia/wymiany warto zacząć. Wcześniej sprawdzić warto samo zasilanie tej świecy, czy jest prawidłowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2021, 10:57

Mam coś podobnego, zobaczę w instrukcji co to u mnie jest ten błąd, podpowiedz jeszcze jakie masz zasilanie dla tego webasto
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Maj 2021, 10:58

12V z akumulatora żelowego.
howk2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...
    Wymiana opon na letnie w czasie koronawirusa (COVID-19)
    Jeżeli pracujemy zdalnie i nie musimy poruszać się samochodem nie jest on nam niezbędny do naszej pracy warto odłożyć zabieg zmiany opon z zimowych na letnie w czasie epidemii. W całej Polsce występują kontrole i jeżeli okaże ...

07 Maj 2021, 11:01

Trzeba więc rozebrać czarną obudowę i sprawdzić tą święcę (napięcie jest prawidłowe).
howk2
Nowicjusz

07 Maj 2021, 11:03

U mnie jest tak że napięcie nie może być niższe niż 11,4v i wyższe niż.... Nie pamiętam ale chyba 12.8v więc na prostowniku może nie działać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Maj 2021, 20:22

Znalazłem - pomyliłem się o nie dużo :)
Przy instalacji 12V, błąd pokaże się, jeżeli :
- napięcie było przez dłużej niż 6 sek większe niż 16V oraz przez dłużej niż 20 sek mniejsze niż 10,5V.
Można to dokładniej zdiagnozować, podłączając komputer z oprogramowaniem. Wówczas pojawi się błąd 04 lub 84.
Ale najpierw tak jak pisałem wcześniej, trzeba sprawdzić zasilanie świecy żarowej, lub ewentualnie sprawdzić/wymienić świecę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2021, 20:54

Rozkręciłem wszystko żarnik działał prawidłowo normalnie się rozgrzewał. Gdy wszystko z powrotem podłączyłem. Raz webasto się włączyło i już byłem zadowolony choć przyczyny nie znalazłem, ale gdy tylko znów je zamontowałem do auta wyskoczył inny błąd a tamten już się nie pojawiał.

E.02
热塞故障
检查热塞是否与控制器插牢

是售直路或者断路 ,
热塞表面是否有大量积兢
Awaria podłączania na gorąco
Sprawdź, czy kontroler Refeng jest dobrze podłączony

Czy obwód jest regulowany czy rozłączony,
Czy na gorącej luksusowej powierzchni znajduje się duża ilość osadów węgla
howk2
Nowicjusz

08 Maj 2021, 17:31

Błąd wskazuje nadal na połączenie elektryczne i świecę żarową.
Sprawdź wtyczki i połączenia elektryczne. Zmierz też rezystancję tej świecy, bo to, że się nagrzewa, nie oznacza, że jest dobra. Sprawdź też napięcie dochodzące do sterownika, w momencie, gdy świeca się nagrzewa. Może być tak, że świeca grzeje dłużej niż powinna.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika