Problem z wiązką nadwozia w samochodzie Citroen C4 eHDi 2012 rok

12 Lip 2022, 11:07

Witam mam problem z citroenem c4 z 1.6hdi z 2012 roku. Mialem zwarcie w wiazce glownej nadwozia w moim aucie przez co wiazka ulegla stopieniu i nie mam oryginalnego nr czesci zeby kupic taka wiazke uzywana a nowa kosztuje 16 tys zl co jest kompletnie nieoplacalne. W zwiazku z tym mam pytanie czy potrafi ktos przelozyc nr czesci katalogowej z serwisu citroena na nr czesci kto ry jest napisany na czesci ? Z serwisu citroena dowiedzialem sie ze ich katalogowy nr to 1607055380 jednak nie potrafili mi powiedziec jaki jest normalny nr napisany na czesci. Z tego co widzialem w internecie podobne wiazki zaczynaja sie od cyfry 9..... Ewentualnie jesli ktos ma taka wiazke to bardzo chetnie ja kupie. Z gory dziekuje.
mmijakowski
Nowicjusz

12 Lip 2022, 14:12

Masz wyciągniętą tą wiązkę? Nie ma na naiej żadnych karteczek z oznaczeniami?

Stopiła się na całej długości?
Złącza w niej są całe?

Widziałem gdzieś firmy które są w stanie zregenerować takie wiązki przez wymianę kabli itd. po takiej operacji jest jak nowa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2022, 14:18

Wlasnie chodzi o to ze stopily sie elementy z oznaczeniami producenta, a ja sam tej wiazki nie widzialem jak ona wygladala tylko moj mechanik. On mowil ze nie da rady jej zregenerowac. Nie wiem na ile w tym prawdy chociaz mu ufam dlatego nastawilem sie na szukanie uzywanej wiazki.
mmijakowski
Nowicjusz

12 Lip 2022, 20:03

mmijakowski napisał(a):On mowil ze nie da rady jej zregenerowac.
On może rzeczywiście nie dać rady . Mechanicy wolą grzebać przy mechanice a sprawy elektryczne są dla nich czarną magią . Pytam tak jak kolega wcześniej - wiązka wymontowana ? Masz jakąś kontrolę w temacie oprócz zaufania wobec mechanika ? Nie wierzę że to się nie da uratować . Zdjęcia jakieś spalonej wiązki ? Pozostaje pytanie jaka przyczyna no bo tam są bezpieczniki co by się przepaliły w przypadku zwarcia . Chyba żę tam jakieś druciarstwo było .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lip 2022, 11:47

Ważne pytanie - czy oba złącza tej wiązki są całe i czy są przewody między tymi złączami? Wiem, że izolacja będzie stopiona, ale przewody mogą być całe i pytanie czy są. Bo jeżeli złącza ( wtyczki ) są całe i są do nich powpinane przewody ( nawet nadpalone ) to bez problemu uda się taką wiązkę odtworzyć. A jeżeli przy złączach ( wtyczkach ) jest około 5 cm całego przewodu ( z izolacją ) to uda się nawet uniknąć kombinacji z wtyczkami.
Ewentualnie jakbyś miał fotkę tej wiązki nawet za te 16 tyś, to też by może to coś dało ( jakby było widać piny i kolory przewodów w tej wiązce ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Silnik z Lexusa RC F będzie napędzany wodorem?
    5-litrowy silnik, który napędza Lexusa RC F, jest przebudowywany po to, by mógł być zasilany wodorem. To sposób na to, by silniki spalinowe, zwłaszcza pięknie brzmiące motory jak lexusowe V8, jeszcze ...