Problem z wiązką nadwozia w samochodzie Citroen C4 eHDi 2012 rok

12 Lip 2022, 11:07

Witam mam problem z citroenem c4 z 1.6hdi z 2012 roku. Mialem zwarcie w wiazce glownej nadwozia w moim aucie przez co wiazka ulegla stopieniu i nie mam oryginalnego nr czesci zeby kupic taka wiazke uzywana a nowa kosztuje 16 tys zl co jest kompletnie nieoplacalne. W zwiazku z tym mam pytanie czy potrafi ktos przelozyc nr czesci katalogowej z serwisu citroena na nr czesci kto ry jest napisany na czesci ? Z serwisu citroena dowiedzialem sie ze ich katalogowy nr to 1607055380 jednak nie potrafili mi powiedziec jaki jest normalny nr napisany na czesci. Z tego co widzialem w internecie podobne wiazki zaczynaja sie od cyfry 9..... Ewentualnie jesli ktos ma taka wiazke to bardzo chetnie ja kupie. Z gory dziekuje.
mmijakowski
Nowicjusz

12 Lip 2022, 14:12

Masz wyciągniętą tą wiązkę? Nie ma na naiej żadnych karteczek z oznaczeniami?

Stopiła się na całej długości?
Złącza w niej są całe?

Widziałem gdzieś firmy które są w stanie zregenerować takie wiązki przez wymianę kabli itd. po takiej operacji jest jak nowa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lip 2022, 14:18

Wlasnie chodzi o to ze stopily sie elementy z oznaczeniami producenta, a ja sam tej wiazki nie widzialem jak ona wygladala tylko moj mechanik. On mowil ze nie da rady jej zregenerowac. Nie wiem na ile w tym prawdy chociaz mu ufam dlatego nastawilem sie na szukanie uzywanej wiazki.
mmijakowski
Nowicjusz

12 Lip 2022, 20:03

mmijakowski napisał(a):On mowil ze nie da rady jej zregenerowac.
On może rzeczywiście nie dać rady . Mechanicy wolą grzebać przy mechanice a sprawy elektryczne są dla nich czarną magią . Pytam tak jak kolega wcześniej - wiązka wymontowana ? Masz jakąś kontrolę w temacie oprócz zaufania wobec mechanika ? Nie wierzę że to się nie da uratować . Zdjęcia jakieś spalonej wiązki ? Pozostaje pytanie jaka przyczyna no bo tam są bezpieczniki co by się przepaliły w przypadku zwarcia . Chyba żę tam jakieś druciarstwo było .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lip 2022, 11:47

Ważne pytanie - czy oba złącza tej wiązki są całe i czy są przewody między tymi złączami? Wiem, że izolacja będzie stopiona, ale przewody mogą być całe i pytanie czy są. Bo jeżeli złącza ( wtyczki ) są całe i są do nich powpinane przewody ( nawet nadpalone ) to bez problemu uda się taką wiązkę odtworzyć. A jeżeli przy złączach ( wtyczkach ) jest około 5 cm całego przewodu ( z izolacją ) to uda się nawet uniknąć kombinacji z wtyczkami.
Ewentualnie jakbyś miał fotkę tej wiązki nawet za te 16 tyś, to też by może to coś dało ( jakby było widać piny i kolory przewodów w tej wiązce ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mniej spalasz, więcej masz - kluczowa jest technika jazdy
    Stosując odpowiednie techniki jazdy, w zależności od obecnego stylu jazdy, kierowca może zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Kluczowa jest prędkość i płynność, ale na poprawę efektywności energetycznej wpływa jeszcze wiele ...
    Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV
    Nowy Outlander PHEV nie jest tylko odmianą obecnego na rynku wariantu z silnikiem spalinowym, ani modelem demonstrującym potencjał technologii hybrydowej typu plug-in, ale kolejnym wcieleniem Nowego Outlandera – obok ...