Problem z wyborem BMW.

30 Gru 2020, 15:08

Cześć,
Od pewnego czasu, zastanawiam się nad kupnem BMW, nie będę ukrywał, że moją uwagę najbardziej przykuwa e90 po lifcie, czytałem masę opinii na temat tego auta, a to że wymiana rozrządu dużo kosztuje, a to że w benzyniakach trzeba mieć od razu pare tysięcy na valvetronica, że jest to skarbonka i najlepiej to go nie kupować. Sęk jest niestety w tym, że gdy kupowałem swoja AR 156, co prawda 1.9JTD, ale nadal AR 156, opinie były dokładnie te same, że jest to skarbonka, że jedyna dobra rzecz w tych samochodach to jest silnik, no a ja przejeździłem nią 200kkm i nie miałem żadnych większych napraw. Przejdźmy do sedna:
Mój budżet to 30 tysięcy PLN,
To nie jest tak, że uparłem się na tą serię 3, rozważam też inne, ale gdybym mógł od was uzyskać parę porad, jak podejść do zakupu tego samochodu, od razu zaznaczę, że raz na "ruski rok" będę musiał dalej pojechać, w sensie kolo 300-400km w jedną stronę i wrócić, a tak to raczej takie jeżdżenie po okolicy.
Tutaj rodzą się pytania:
1) Czy benzyniak w moim przypadku będzie lepszy niż diesel? Mowa tu o 318i? 320i? czy może jednak ten diesel 320d? Jeśli jakiś inny, prosiłbym o wytłumaczenie.
Od razu zaznaczam, że nie jestem zapalonym fanem tej marki, auto mi się podoba i czy będzie miało 115 koni, czy 200, nie robi mi żadnej różnicy.
2) Co z tym przebiegiem? Pewnie większość i tak będzie cofnięta, ale po jakim przebiegu auta powinienem odrzucać? 300kkm? 250kkm? A może nie odrzucać żadnego, jeśli są udokumentowane naprawy? Benzyniaka z jakim przebiegiem szukać? A diesla z jakim?
3)Co musowo ma być w ogłoszeniu? Udokumentowane naprawy? VIN - to wiem, dodatkowo co sądzicie o ogłoszeniach, gdzie jest napisane np => po kapitalnym remoncie silnika, albo po wymianie rozrządu? No bo to mimo wszystko najdroższe naprawy, albo po wymianie wtryskiwaczy? Kiedy dana wymiana jest dobra, a kiedy oho? lepiej w to nie wchodzić?
4) Gdy pojadę już na oględziny auta, na co powinienem zwrócić uwagę? O co zapytać sprzedawcę? Słyszałem też o ludziach, którzy świadczą pewne usługi, tj. dogłębnie sprawdzają ten samochód, i specjalizują się chyba w BMW? Ile coś takiego kosztuje i czy warto?
5) Czy warto sugerować się na otomoto dopiskiem, że cena jest powyżej średniej etc? Czy to pic na wodę? Bo wiadomo no że jak coś jest poniżej to pewnie jakiś truposz, ale czy jak powyżej to w miarę będzie? Czy ludzie też kantują na tym?

To już chyba wszystko, dziękuję serdecznie tym, którzy odpowiedzą na moje pytania, wiem, że jest to już xxx wątek w tym temacie i naprawdę przeczytałem już ich całą masę, ale potrzebuję się upewnić.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tutaj
link do przykładowego ogłoszenia, prosiłbym również o opinię, wtedy ją przenalizuje i postaram się wykluczać te ogłoszenia, które będą się pokrywać z tą opinią.

Jeśli jednak, ktoś stwierdzi, że zamiast BMW, mogę do 30 tysięcy wyrwać naprawdę ładne auto, prosiłbym go również o skomentowanie tego wątku :)

Pozdrawiam
dzony3t
Nowicjusz

30 Gru 2020, 16:06

dzony3t napisał(a):gdy kupowałem swoja AR 156, co prawda 1.9JTD, ale nadal AR 156, opinie były dokładnie te same, że jest to skarbonka, że jedyna dobra rzecz w tych samochodach to jest silnik, no a ja przejeździłem nią 200kkm i nie miałem żadnych większych napraw

Masz rację na podstawie jednego auta stwierdzasz czy coś jest ok czy nie... czyli mamy rozumieć że przejechałeś 200k.km. bez napraw?

Co do bmw to możesz podejść tak samo jak z AR czyli licz na farta i bierz co Cię się podoba :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Gru 2020, 16:26

Przejechałem 200kkm bez większych napraw, jedyne co robiłem to zawieszenie, do tego nie cale no i wiadomo kwestie eksploatacyjne, i nie nie, nie stwierdzam na podstawie jednego auta czy jest dane auto OK czy nie jest, właśnie dlatego napisałem tutaj. Jest tu mnóstwo osób, które miały już po x aut, wiedzą na co zwrócić uwagę przy wyborze w ogóle auta takiego jakim jest e90 ew e92 czy jakiekolwiek inne, właśnie rady takich osób są cenne, bo można przeczytać ich kilka i na ich podstawie wybrać to swoje wymarzone auto, to nie jest tak, że ja się uparłem na to BMW, jeśli zobaczę, że faktycznie jest ono okropnie awaryjne i nie ma co liczyć na szczęście, to po prostu znajdę sobie jakieś inne :D
dzony3t
Nowicjusz

30 Gru 2020, 16:33

Audi A4 B8 2.0 TDI nie było by lepsze niż zakichane bmw ? ...jeszcze 2.0d ...to dopiero jest skarboneczka :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

30 Gru 2020, 16:40

Nie no audi nie dla mnie zdecydowanie :D skarboneczka czy nie, nie o to chodzi, żeby do auta nic nie dokładać, bez przesady, sęk jest w tym, żebym auta nie kupił za 30 kafli, a nagle po miesiącu włożył kolejne 30 :sly:
Powiedzmy, że celuje w to, aby kupić to auto, pojeździć trochę i dopiero coś tam wymieniać :D
A panowie, co sądzicie o tym ogłoszeniu co dałem wyżej? Mógłby mi ktoś z was powiedzieć co tam chłop nagryzmolił i czy to warte zachodu jest?
Ostatnio edytowany przez dzony3t, 30 Gru 2020, 16:46, edytowano w sumie 1 raz
dzony3t
Nowicjusz

30 Gru 2020, 16:46

ja się bmw nawet nie dotykam, nie chcę tego , nie podchodzę, nie chcę mieć poważnych problemów mechnicznych... przy imporcie....a później odpowiadać jeszcze po sprzedaży z tytułu rękojmii.....przez 10 lat importu nigdy nie kupiłem bmw....a o 2.0d to już bym powieść s-f napisał z opowieści mechaników...jakie to paskudztwo. :lol:....więc dobre bmw 10-letnie jest ze świecą szukać w europie...
W Polsce wiadomo wszystkie w super stanie, igły, z małymi przebiegami i w super cenie. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

30 Gru 2020, 16:49

Haha, no widzisz, a już miałem tam w Twoje strony jechać i oglądać bo sporo tych e90 tam jest :lol: a tak na poważnie to widzisz, już mi rozjaśniłeś trochę temat :D
powoli idę w stronę gulietty, jeszcze musze doczytać o insygni :lol:
dzony3t
Nowicjusz

30 Gru 2020, 21:44

andrewb25 napisał(a):jeszcze 2.0d ...to dopiero jest skarboneczka
można prosić jakieś konkrety? Mam troszkę do powiedzenia o tym silniku ale chętnie posłucham tylko negatywów :wink:
Szczególnie jesteś wiarygodny jak nie masz w ogóle pojęcia o tym silniku jak i aucie.

Bmw kupić trzeba umieć i podchodzić z głową a nie tylko oczami
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Gru 2020, 22:16

Kao napisał(a):Bmw kupić trzeba umieć i podchodzić z głową a nie tylko oczami

Dokładnie ..ja kupować umiem...ale bmw nie umiem kupić bo każde o które pytałem to był zawsze Kibel....a to skrzynia zarżnięta, a to silnik padlina, itp...więc po co mam na siłę szukać dobrego BMW ? jak kupię inne samochody gdzie w ciemno wiem że będą działały poprawnie i klienta na to znajdę.

..pozatym po co mam kupować 2.0 d i wysłuchiwać od januszy czy był wymieniony już rozrząd...a jak nie to wysłuchiwać ile to janusz ne musi dołożyć po zakupie bo musi wymienić rozrząd..."i ile pon łopuści" a kopa w d..e.....
więc wolę nie kupować tego gó..go silnika w ogóle i mieć święty spokój.

Tyle mam w temacie bmw i jego silników diesla.
O nowszych nawet nie mówię...bo to np. toyota avensis wymieniała je na gwarancji bo tak się lubiały sypnąć i to kosztownie

Panowie ja wybieram tzw...spokojny sen.

Ktoś che...proszę bardzo ...kupować !!!!
:mrgreen:

Jak dla mnie bwm pod wzgędem sprzedażowym...? ciężki temat.... byle jaką Kię lub Hyundaja sprzedam szybciej niż każde BMW które wiem że będzie to męka sprzedażowa.
Dlatego miałem dziesiątki Toyot, mazd, Audi , Volvo...ale do BMW nie podchodzę.
:naughty:
andrewb25
Stały forumowicz

30 Gru 2020, 22:29

Czyli nadal nic ciekawego do powiedzenia
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Gru 2020, 22:43

Invi napisał(a):Czyli nadal nic ciekawego do powiedzenia

to ty się wypowiedz na ten temat.

Ciekawe rzeczy to się trzyma dla siebie a nie wypisuje publicznie dla wszystkich
andrewb25
Stały forumowicz

30 Gru 2020, 22:47

Więc może zacznij zatrzymywać dla siebie gadki co i w jaki sposób się u ciebie na wsi sprzedaje?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

31 Gru 2020, 00:01

Invi napisał(a):Więc może zacznij zatrzymywać dla siebie gadki co i w jaki sposób się u ciebie na wsi sprzedaje?

Wyciągnąłeś tylko takie wnioski ?
Na nic więcej nie wpadłeś po przeczytaniu całej wypowiedzi?

Kao napisał(a):Bmw kupić trzeba umieć i podchodzić z głową a nie tylko oczami

Kao nie wiem co to znaczy podchodzić z głową bo znam ludzi z kręgu miłośników bmw i to często ortodoksów którzy niestety mają podobne zdanie ma temat bmw.

Wypytujesz o silnik tylko tak naprawdę tu chodzi o całokształt... i w 100% zgadzam się z endrju zresztą w mojej okolicy mechanicy mają podobny stosunek do tych aut. Sam omijam je szerokim łukiem pomimo tego że nie brakuje mi możliwości ich serwisu.
szybki
Moderator - Tuning

31 Gru 2020, 00:33

mechanik mechanik, ja to się trochę zastanawiam jakie inne zdanie moze mieć mechnik? przecież sprawne auta nie jezdzą do mechanika czy się mylę? Skąd się bierze opinia o bmw? a stąd że tych aut jest stosunkowo dużo w przeciwieństwie do jakiegoś egzotyka. Więcej aut więcej widzianych awarii proste. Kolejną rzeczą jest że w polsce już są te zajechane egzemplarze więc nie dziwota ze coś się sypnie. Zaraz zarzuty będą że ja jakiś fanatyk bmw, nie to nie tak ale często obcuje z tymi autami i nie jest tak źle jak to jest opowiadane, problem polega na tym że wyszukujesz opini o danym aucie, znajdujesz 10 często występujących usterek w tym modelu i tu jest właśnie słowo klucz, w tym modelu a nie tym egzemplarzu bo jakie jest prawdopodobieństwo że dane 10 usterek wyskoczą w twoim aucie? małe. Rozrząd? normalna sprawa tyle że w tym przypadku droga aczkolwiek interwał jest dużo wyższy chodz ceny tych rozrządów mocno spadły więc nie ma co płakać. Trzeba też wspomnieć że warto rozdzielać te silniki bo to nie wszystko to samo a co jeszcze możecie zarzucić temu silnikowi? że jest mega ekonomiczny? że do swojej pojemności ma całkiem fajne osiągi i kulturę pracy? Nie za wiele negatywów tam znajdziecie a bmw jest o tyle fajne że przez kompa ktoś ogarnięty odczyta Ci bardzo dużo, nawet kiedy ktoś coś wymieniał z grubszych rzeczy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Gru 2020, 10:30

Kao gdyby nie serwis i psujactwo bmw oraz towarzystwo zwane "miłośnikami" marki to na 100% już bym je miał :D

P.s.

Miałem więcej napisać :ok:

Co do 2,0d to mam kilka fot jak w wersji xdrive wymienia się rozrząd albo co się dzieje jak zaszwankuje "inteligentny" napęd pompy wody uzależniony od kilku czujników i komputerka :D
O reszcie tematów szkoda gadać :ok:
szybki
Moderator - Tuning