Cześć,
Od pewnego czasu, zastanawiam się nad kupnem BMW, nie będę ukrywał, że moją uwagę najbardziej przykuwa e90 po lifcie, czytałem masę opinii na temat tego auta, a to że wymiana rozrządu dużo kosztuje, a to że w benzyniakach trzeba mieć od razu pare tysięcy na valvetronica, że jest to skarbonka i najlepiej to go nie kupować. Sęk jest niestety w tym, że gdy kupowałem swoja AR 156, co prawda 1.9JTD, ale nadal AR 156, opinie były dokładnie te same, że jest to skarbonka, że jedyna dobra rzecz w tych samochodach to jest silnik, no a ja przejeździłem nią 200kkm i nie miałem żadnych większych napraw. Przejdźmy do sedna:
Mój budżet to 30 tysięcy PLN, To nie jest tak, że uparłem się na tą serię 3, rozważam też inne, ale gdybym mógł od was uzyskać parę porad, jak podejść do zakupu tego samochodu, od razu zaznaczę, że raz na "ruski rok" będę musiał dalej pojechać, w sensie kolo 300-400km w jedną stronę i wrócić, a tak to raczej takie jeżdżenie po okolicy.
Tutaj rodzą się pytania:
1) Czy benzyniak w moim przypadku będzie lepszy niż diesel? Mowa tu o 318i? 320i? czy może jednak ten diesel 320d? Jeśli jakiś inny, prosiłbym o wytłumaczenie.
Od razu zaznaczam, że nie jestem zapalonym fanem tej marki, auto mi się podoba i czy będzie miało 115 koni, czy 200, nie robi mi żadnej różnicy.
2) Co z tym przebiegiem? Pewnie większość i tak będzie cofnięta, ale po jakim przebiegu auta powinienem odrzucać? 300kkm? 250kkm? A może nie odrzucać żadnego, jeśli są udokumentowane naprawy? Benzyniaka z jakim przebiegiem szukać? A diesla z jakim?
3)Co musowo ma być w ogłoszeniu? Udokumentowane naprawy?
VIN - to wiem, dodatkowo co sądzicie o ogłoszeniach, gdzie jest napisane np => po kapitalnym remoncie silnika, albo po wymianie rozrządu? No bo to mimo wszystko najdroższe naprawy, albo po wymianie wtryskiwaczy? Kiedy dana wymiana jest dobra, a kiedy oho? lepiej w to nie wchodzić?
4) Gdy pojadę już na oględziny auta, na co powinienem zwrócić uwagę? O co zapytać sprzedawcę? Słyszałem też o ludziach, którzy świadczą pewne usługi, tj. dogłębnie sprawdzają ten samochód, i specjalizują się chyba w BMW? Ile coś takiego kosztuje i czy warto?
5) Czy warto sugerować się na otomoto dopiskiem, że cena jest powyżej średniej etc? Czy to pic na wodę? Bo wiadomo no że jak coś jest poniżej to pewnie jakiś truposz, ale czy jak powyżej to w miarę będzie? Czy ludzie też kantują na tym?
To już chyba wszystko, dziękuję serdecznie tym, którzy odpowiedzą na moje pytania, wiem, że jest to już xxx wątek w tym temacie i naprawdę przeczytałem już ich całą masę, ale potrzebuję się upewnić.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tutaj
link do przykładowego ogłoszenia, prosiłbym również o opinię, wtedy ją przenalizuje i postaram się wykluczać te ogłoszenia, które będą się pokrywać z tą opinią.
Jeśli jednak, ktoś stwierdzi, że zamiast BMW, mogę do 30 tysięcy wyrwać naprawdę ładne auto, prosiłbym go również o skomentowanie tego wątku
Pozdrawiam