Problem z wyborem.

13 Mar 2011, 09:44

Co do Golfa z linku wyżej to troszkę niski przebieg jak na ten rocznik. Jak masz niedaleko to obejrzeć warto. Co do rdzy - owszem, występuje, ale zdecydowanie mniej niż na Nexiach - progi, klapa bagażnika, nadkola.
Swojego Golfa mam od 5 lat, jak go kupiłem zakonserwowałem go porządnie, i do tej pory, odpukać, jest jedno ognisko na klapie bagażnika pod szybą , które jeszcze nawet nie wyszło spod lakieru. Wujek ma (na sprzedaż nawet) 93r 1.4 PB, rdzę miał na błotniku z przodu, na dachu małe ognisko i koło tylnej wycieraczki. Usunął to kosztem 600 zł. Myślę że jak na samochód z tego roku to nie jest tak tragicznie. Z resztą jaki byś samochód nie wybrał będzie miał on już za sobą parę setek tyś km i kilku właścicieli więc śmiem twierdzić, że w stopniu większym lub mniejszym samochód rdzę będzie posiadał, Jak nie na karoserii to gdzieś pod spodem, nie muszą to być jakieś gigantyczne ogniska ale jednak.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Mar 2011, 10:08

Przypuszczam , że w tym golfie jest ponad 250k jak nie 300k. Osobiście bardzo podoba mi się golf III. Obawiam się tylko późniejszych kosztów związanych z rdzą.

Wracając do punta to mogę wybierać z pośród 2 ofert:
Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

oraz
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Prosiłbym o opinie na ich temat.
Chciałbym jeszcze wrócić co do felicii. Wiem tyle, że rdza zaczyn się od tylnej klapy. Zakładając, że byłyby to modele bez znaczących ognisk rdzy nadal odradzacie? Jak tak to dlaczego.
Parkurek
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

13 Mar 2011, 10:46

Nie kupuj Punta z silnikiem 1.1 ponieważ jest on za mały do tego auta,jest to przestarzała konstrukcja za czasów Cinquecento,optymalna jednostka do tego auta to minimum 1.2 75KM.
Odnośnie tego drugiego Punta to nie podobają mi sie coś przednie lampy (tak jakby krzywo spasowane) a jeśli byś go kupił to wywal te plastikowe chlapacze bo one psują cały urok tego auta.Ogólnie to wydaje mi sie ciekawa oferta bo ma całkiem niezłe wyposażenie jak na ten rocznik no i cena nie taka tragiczna.
Odnośnie Felicji to różnie z tym bywa,znam dwa przypadki w których auta są garażowane (jeden nawet od nowości u jednego właściciela) i tylne klapy są już pognite strasznie a jeszcze jakiś czas temu były wporządku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Mar 2011, 11:02

Auto będzie używane na krótkie trasy (do 15 km) raz na jakiś czas na dłuższą. Kupowane jest pod osoby starsze, które nie potrzebuję kto wie ile koników pod maską oraz poza wspomaganiem oraz opcjonalnie centralką nic więcej z bajerów.

Kluczowym aspektem pomijając cenę jest niezawodność oraz gdyby była taka potrzeba cena części (dostępność zamienników) oraz ich dostępność.

Punto z silnikiem 1.1 spełnia te kryteria? Nie chcę się pchać w elektronikę, ponieważ dla osób starszych, które nie miały z tym styczności jest to na początku troszeczkę kłopotliwe.

Cena 4 koła za punto 1.1 gdyby silnik był przyzwoicie bezawaryjny oraz tylko posiadające najpotrzebniejsze rzeczy to dla mnie dość ciekawa propozycja.
Auto ma minimum posłużyć z 5-6 lat. Później się zobaczy.

Jutro wybieram się w trasę oglądać auta. Zważywszy na to, że na rynku z dnia na dzień maleje liczba aut z gazem przypuszczam, że na 80% już wrócę na nowych 4 kołach. Dlatego też chciałbym was dzisiaj jeszcze pomęczyć aby wybrać to najlepsze z aktualnie podanych. ;)
Parkurek
Nowicjusz

13 Mar 2011, 11:06

To jesli sprawa tak wygląda to takie 1.1 powinno wystarczyć.
Ja znalazłem jeszcze coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2011, 11:23

Kilka postów wyżej podałem link do tego auta. Wygląda ładnie trzeba to podkreślić. Licznik na 95% cofany - niestety takie czasy.

barol91 jeśli mógłbyś proszę powiedz na co w szczególności zwracać uwagę przy zakupie punta. Zabieram ze sobą dobrego mechanika więc jak coś z silnikiem będzie nie tak to powinien wyłapać. Blachy na pewno będą sprawdzone na grubość lakieru. Proszę spójrz jeszcze raz i sprawdź czy po zdjęciach wszystko w porządku z nim.

Z góry dziękuję Tobie oraz wszystkim innym zainteresowanym sprawą.
Parkurek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lamborghini Miura P400 Roadster
    Miura Roadster to kolejny rarytas w świecie sportowych kabrioletów. Włosi nigdy nie wprowadzili do produkcji wariantu cabrio swojej ikony – uznawanej przez niektórych za pierwszy supersamochód w ...

13 Mar 2011, 11:35

to ja bym jednak proponowal dalej golfa tez mialem mojego dwa lata i nawet grama rdzy na nim nie bylo
jezeli zakupisz zadbany samochod i sam bedziesz o niego dbal to niema szans aly on rdzewial wiec lepiej dobrze sie zastanow bo wydaje mi sie ze silnii vw sa bardzij wytrzymale niz we fiacie
bo w zyciu trzeba zap********
szarik
Początkujący

Miejscowość: Chorzow

13 Mar 2011, 11:45

Uwierz mi, zastanawiam się ciągle. Rozważam wszystkie za i przeciw i tylko powstaje mi większy mętlik w głowie.
Do tej pory jest rankingowo (oczywiście to wszystko zależy od stanu):
1.Punto
2.Golf
3. ?
4. ?

Jadę dzisiaj jeszcze do mechanika obgadać sprawę. Zobaczymy co powie. Przedstawię Wam to wczesnym wieczorem. Mam nadzieję, że wyrazicie opinie na ten temat.
Parkurek
Nowicjusz

13 Mar 2011, 11:46

to moze zastanow sie jeszcze nad mazda 323 f ta z otwieranymi lampami z silnikiem 1.6
bo w zyciu trzeba zap********
szarik
Początkujący

Miejscowość: Chorzow

13 Mar 2011, 12:30

Parkurek napisał(a):Hondę Civic raczej nie rozważam. Wiem, że auto dość dobre lecz średnio mi się podoba oraz ciężko trafić na niekatowany.
Golfa III rozważałem, ale od mechanika usłyszałem, że jest tam tragedia z blachami i rdzą.

Warto się zainteresować?

1993 i 165 tys wątpię w to jak ja w poldku z 92 mam 180. Golfa czy hondy nie kupisz z oryginalnym przebiegiem a poza tym większość tych aut miała wizytę u blacharza. Skodę czy fiata prędzej kupisz z oryginalnym przebiegiem i bezwypadkowe. Wszystkie auta co wymieniłeś lubią rdze. Punto w najmniejszym stopniu ale już nie jedno widziałem z rdzą. Co do skody to powiem Ci że auta są dobre i tanie tylko żeby nie rdzewiały. Na mojej po 2 miesiącach remontu blacharskiego wyszła rdza na błotniku. Po za tym to wszystko ok jedyne drobne awarie. w rodzinie mam punto 1.2 z gazem i również wszystko jest ok jedynie regulacja gazu. Punto to prawdopodobnie będzie na sprzedaż jednak nie ma ostatecznej decyzji :mrgreen:
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

13 Mar 2011, 13:36

Parkurek jeśli mówimy o tym niby niebieskim Puncie 1.6 to przejrzałem go wmiare dokładnie i oprócz tych przednich lamp nie zauważyłem nic nie pokojącego (mozliwe też że moge sie mylić bo nie ma fotki centralnie przodu tylko zdjęcia są robione pod kątem).
Bierzesz ze sobą mechanika więc on powinien wychaczyć co i jak z autem,szczególnie zwróć uwage na obudowe alternatora bo one lubią pękać od wilgoci,zwróc uwage na tylne zawieszenie (dokładnie to łożyska wahaczy i mocowanie belki do nadwozia) no i wiadomo blacha.
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2011, 14:41

Chodziło mi raczej o to 1.1.
Parkurek
Nowicjusz

13 Mar 2011, 16:16

Czy mi sie wydaje czy mu maska uciekła do góry z prawej strony?Jakbyś jechal oglądać to przód jest do sprawdzenia jak to wygląda i za rok trzeba będzie wymieniać butle gazową na nową (ok 250-300zł) albo przedłużyć legalizacje (koszt ok 200zł).
Barol
Awatar użytkownika

13 Mar 2011, 21:42

A co powiecie na Nissana Sunny 1.4 75/90km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Sunny jest niesamowicie trwałym samochodem, czasami lubi mu gnić podłoga ale to zależy od egzemplarza. Bardzo polecam.
adammtv
Aktywny

Miejscowość: Złoty Stok

13 Mar 2011, 23:13

Sunny to też dobre autko,do często psujących sie nie należy a ceny części nie są drogie.
Barol
Awatar użytkownika