PROBLEM Z WYREJESTROWANIEM POJAZDU !! POMOCY

25 Mar 2013, 20:21

Witam! mam nietypowa sprawe, nie wiem jak z niej wybrnąć najlepiej. sprzedalem samochod handlarzowi(na poczatku nie wiedzialem ze nim jest) za 1000zl i spisalem z nim na zwyklej karce oswiadczenie ze do miesieca wysle mi umowe kupna sprzedazy a to bylo w 04.2012 . spisalismy jego dane i moje . po dwoch miesiacach oczywiscie umowa nie dotarla do mnie. dzwoniles naglilem go a on non stop ze juz wyslal ta umowe.minal rok a dopiero dzsisiaj doszla mi umowa kupna sprzedazy ale oczywiscie na umowie jest data tak jak na tamtej kartce z data 04.2012r. a wiem ze jesli trzeba wyrejestrowac samochod to trzeba to zrobic do 30 dni od sprzedazy ... a minal rok i nie wiem co mam zrobic ?? czy bede miec jakas kare w wydziale komunikacji ?? i czy wogole oni mi przyjma taka umowe z data wczesniejsza o rok ?? czy moglby mi ktos pomoc ?? z gory dziekuje i pozdrawiam
kraszan13
Nowicjusz

Auto: suzuki vitara

25 Mar 2013, 20:42

jesli ktos wie to prosze o pomoc ...
kraszan13
Nowicjusz

26 Mar 2013, 00:35

kraszan13 napisał(a): a minal rok i nie wiem co mam zrobic ??
Idziesz do WK i zgłaszasz jego sprzedaz.Nie nie będzie Ciebie tam karal bo to jest martwy przepis.
kraszan13 napisał(a):i czy wogole oni mi przyjma taka umowe z data wczesniejsza o rok ??
Oczywiscie w tej umowie k/s Ty widniejesz jako sprzedajacy a handlarz jako kupujący... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Mar 2013, 00:44

no wlasnie w tym problem ze ten handlarz komus sprzedal ten samochod zeby siebie pominac i na umowie jest jakis inny gosciu wpisany. dane wszystkie sa, tylko ta data mnie martwi... ale skoro piszesz ze nie ma za to kary to pojde do wydzialu bez obaw ...
kraszan13
Nowicjusz

26 Mar 2013, 00:46

tak ja jako sprzedajacy, a ten gosciu jako kupujacy
kraszan13
Nowicjusz

26 Mar 2013, 00:49

Jeszcze jedno...Czy na umowie k/s wpisane jest tylko to
kraszan13 napisał(a):data 04.2012r.
czy dopisany jest jeszcze dzien... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Mar 2013, 00:54

dzien rowniez jest wpisany 04.04.2012
kraszan13
Nowicjusz

26 Mar 2013, 00:59

kraszan13 napisał(a):dzien rowniez jest wpisany 04.04.2012
To pozostaje Ci tylko azymut do WK i nic więcej...W razie pytania dlaczego tak pózno to robisz:zapomniałem itd.itp. ...paniał... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

26 Mar 2013, 01:01

dzieki wielkie za odpowiedz :) a juz myslalem ze bede miec lipe. czasem warto popisac na tych forach . dzieki i pozdrawiam
kraszan13
Nowicjusz

31 Mar 2013, 14:52

Następnym razem nie warto robić takich transakcji - wszystkie dokumenty potrzebne do spisania unmowy muszą być na miejscu i wszystko załatwia sie na miejscu. Nie ma żadnych takich, że ktoś coś komuś wyśle, bo zapomniał, bo to, bo tamto. Nie masz potrzebnych dokumentów, kombinujesz z umową - nie ma żadnego gadania. To pozwoli nam uniknąć niepotrzebnych problemów.
Dobrze, że to się tak skończyło. A gdyby tak któregoś dzionka zapukała ci do drzwi policja i cię skuli kajdankami, bo byłbyś podejrzany o napad rabunkowy albo jeszcze coś gorszego? Pytają, czy to twój samochód. Odpowiadasz, że go sprzedałeś. Pokaż umowę komu. I co? Trafiasz do aresztu do czasu wyjaśnienia sprawy.
To oczywiście czarny scenariusz, ale jak najbardziej realny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000