Problem z wyrejestrowaniem samochodu

02 Cze 2009, 17:01

Jako pełnomocnik brata nie mogę wyrejestrować jego samochodu. Brat przebywa na stałe w Belgii. W dniu 21.02.2009 r. zamówił nowy samochód marki Skoda Octavia w firmiebvba Fre-Kar Philips Garage w Bredene w Belgii. Cena nowego samochodu została pomniejszona o wartość samochodu (premia recyklingowa) Daewoo Lanos. w dniu 21.04.2009 r. przy odbiorze nowego samochodu przekazał Lanosa wraz z dowodem rejestracyjnym i kartą pojazdu. Zwrócono mu tylko tablice rejestracyjne . Pani w urzędzie odmówiła wyrejestrowania samochodu ponieważ nie posiadam dowodu rejestracyjnego. Co robić? Proszę o pomoc.
bogucha66
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

04 Cze 2009, 07:39

Musisz wystąpić do sprzedawcy, żeby oddał Ci nieprawnie zabrane dokumenty.

Chyba, że lanos został im sprzedany wtedy musicie mieć umowę kupna sprzedaży a ona będzie podstawą do zgłoszenia sprzedaży w Twoim urzędzie komunikacji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

04 Cze 2009, 18:30

Bardzo dziękuję. Mam jeszcze pytanie czy nie wystarczy wzmianka w formularzu zamówienia że cena za przejęcie pojazdu z VAT wyniosła 1000 euro? i czy zamiast umowy kupna sprzedaży można przedstawić zawiadomienie o zbyciu pojazdu?
bogucha66
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Bezpieczeństwo Volvo S60 w testach zderzeniowych IIHS
    Amerykański instytut bezpieczeństwa IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) przeprowadził nowe testy zderzeń czołowych kluczowych samochodów z segmentu D. W testach wzięło udział m.in. Volvo S60, które ...