Problem z zakupem auta. 30-35k

22 Lip 2021, 18:12

Sytuacja wygląda tak, że od prawie półtora miesiąca szukam auta. Głównie uparłem się na Focusa mk3, ale dopuszczam też 308 t9 HB.
Początkowo chciałem diesla 2.0, ale niestety w kompaktach to rzadkość, a jak już się pojawiają to zwykle jest coś z nimi nie tak/pordzewiałe.

Focusy oglądałem 3, 2.0 tdci. Jak nie ruda na nadkolach z tyłu to szpachla. Jednego jechałem oglądać nawet do Krakowa (400km w jedną stronę). Gość wysłał mi nawet zdjęcia spodu auta, a łączenia zderzaka z tylnym nadkolem, gdzie odpada lakier jakoś "nie zauważył". Jeden jak się okazało według raportów miał konkretnie skręcony przebieg. Teraz ma 180, na początku stycznia 2016 też tyle miał...
Oglądałem też poleasingowego z 2016r. 1.5tdci, ale wibracje od silnika w kabinie w tym samochodzie to jakiś żart. Ogólnie wnętrze bardzo zaniedbane, brudne, poplamione, niewiadomo czy po praniu wszystko by zeszło. Z tymi wibracjami mogłoby się okazać, że może poduszka za 100-300zl a może dwumas, wtryskiwacze itp... Kiepsko kupować auto za górną granicę budżetu będąc niepewnym co jest winne takiego stanu rzeczy. Mam porównanie do 207 żony, jest w nim 1.6 hdi 92, nie ma tam nawet dwumasy i wibracje w kabinie są ledwo odczuwalne, nie przeszkadzają.

Dzisiaj dzwonię do gościa który wystawił 308 z 2014r. W średniej wersji wyposażeniowej za... 37 tys. Okazuje się, że o rozrzadzie nic nie wie, żadnych papierów nie ma z Czech (stamtąd pochodzi auto). Cały prawy bok robiony po kolizji. I za takie auto z początku produkcji "bez historii" o którym niewiele wie i w sumie to auto stoi i nie jeździ 37k...

Czy to ze mną jest coś nie tak czy ludzi z cenami posrało? Chciałbym w końcu kupić auto, w które nie będę musiał znowu wkładać 10 tys+ po zakupie w pierwszym roku użytkowania jak to bywało w przypadku poprzednich skarbonek stąd rozważam też mniejsze diesle. Lpg nie wchodzi w grę, tankowanie co chwilę dobija, a dobre benzyny (dobre rozumiem przez doładowane, a nie wolnossące muły - bo tylko takie są w kompaktach) awaryjność jak w dieslu a spalanie znacznie wyższe.

Może powinienem skorzytać z usług np. autotesto, żeby sami ogarnęli mi jakieś auto? Może powinienem szukać innego modelu? Z tym, że z kompaktów w tej kasie podobają mi się tylko ww. Focusy i 308.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Lip 2021, 21:18

Masz wybrane auta to co mamy więcej zrobić ?

Szukaj dobrego stanu i tyle.

Co do cen to ostatnio podrożały używane samochody ale na to złożyło się wiele aspektów.

No i co do benzyn turbo vs diesle to na tą chwilę wszystkie rekordy z którymi miałem styczność należą do diesli a nie turbo benzyn (nie liczę tsi)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autentyczny i komfortowy SUV na drogę i w teren
    Duster zyskał wyposażenie, które ułatwia mu poruszanie się zarówno w mieście, jak i z dala od przetartych szlaków. Zachowuje doskonałą zdolność do pokonywania przeszkód terenowych, która ...