Problem z zegarami

19 Mar 2016, 22:10

Hej, kupiłem do mojego paździocha 2003 rocznik actual - zegary 2003-2006 emotion oryginalne nieużywane nowiutkie. Po podłączeniu na wyświetlaczu nic się nie wyświetla(tylko się świeci), a wskazówka od obrotomierza nie rusza się (tzw podniesie sie i opada odrazu), wskazówka od temperatury nie drga. W czym jest problem?
na starym zegarze bez obrotomierza, dzialal ekran, paliwo i prędkościomierz bez temperatury. na nowym nie działa ekran, temperatura i obrotomierz. :/ wskazówka temperatury wogóle nie drga w obydwóch licznikach. obrotomierz przy włączeniu stacyjki się rusza, potem opada. a ekran tylko się włącza bez danych. Więc skoro na dwoch zegarach nie działa temperatura, to musi być coś z elektroniką, ale co? co jest odpowiedzialne za to, że wskazówka się podnosi?
wstobienia
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: fiat panda 2003
Silnik: 1.1 54km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2016, 09:32

wstobienia napisał(a):Więc skoro na dwoch zegarach nie działa temperatura, to musi być coś z elektroniką, ale co? co jest odpowiedzialne za to, że wskazówka się podnosi?
Sprawdź czujnik temperatury płynu chłodzącego. Czy samochód nagrzewa się normalnie i termostat otwiera się wtedy kiedy już silnik jest rozgrzany?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Mar 2016, 11:44

A czy po wymianie zegarów na emotion zrobiłeś osiowanie proxy? Jak się nie mylę wymienić się też powinno przełącznik zespolony na tego z TRIP-em.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Mar 2016, 12:08

wszystko sie normalnie nagrzewa więc nie wina czujnika, termostatu - wskazówka od tenperatury nie podnosi sięnawet do poziomu zero. nie wiem czy proxi coś da skoro nawet obrotomierz nie działa a wszystkim co zmieniali zegary działał :(
wstobienia
Obserwowany

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: fiat panda 2003
Silnik: 1.1 54km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

20 Mar 2016, 12:37

wstobienia napisał(a):nie wiem czy proxi coś da skoro nawet obrotomierz nie działa a wszystkim co zmieniali zegary działał

Też nie wiem, czy w twoim przypadku coś to da, ale wiem, że po wymianie zegarów na emotion nalezy zrobić osiowanie proxy i trzeba zrobić Tripa jak nie masz, żeby wyświetlacz się przełączał.
Co do obrotomierza - jeżeli wcześniej nie miałeś, to osiowanie proxy może ropzwiażać temat. W sumie po to się to robi, żeby dodać do Body coś, czego wcześniej nie było. Ci, którzy powymieniali swoje zegary na emotion, może mieli wcześniej obrotmierz i dlatego osiowanie proxy nie było im potrzebne? No chyba, że ty miałeś obrotomierz, to sprawa jest inna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
    Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...