Problem za dużo pali gazu 15 l

05 Sie 2008, 17:10

Witam mam samochód renault 19 1.4 80km i mam pytanie otóż samochód pali mi bardzo dużo gazu na 100km pali około 15 litrów na trasie. Nie wiem czy to normalne ale gdy przekręcam kluczyk to po chwili czuć w samochodzie gaz... co z tym zrobić?? Znacie może jakiś dobry i tani serwis w lublinie??
6ruby
Nowicjusz

05 Sie 2008, 22:14

Trzeba sprawdzić szczelność. Ja swoje lpg instalowałem i serwisuję na Rowerowej
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

18 Wrz 2008, 18:44

kolego albo szczelnosc albo go sobie troche przykrec na wezu masz jedno pokretło i na parowniku drugie ale moze lepiej zaprowadz to do jakiegos fachowca ja Ci nie powiem gdzie bo nie jestem z tamtych stron POZDRAWIAM
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

25 Wrz 2008, 10:25

witam mam podobny problem w mondeo mk1, na razie nie wydaje mi się żeby wizyta u gaownika pomogła, nadal pali ok 9,5 silnik zetec 1,6 16v na setke w trasie więc w mieście pewnie znowu 14 albo i lepiej, tak było przynajmniej przed wizytą. podłączył do kompa coś ustawiał ale jak sam stwierdził nie wie ile powinien palć??? jak dla mnie 14-15 w mieście to i tak dużo, dodam tylko że instalacja jest szczelna, a samochód 95r więc instalacja pewnie też nie najnowsza. możliwe że to taka instalacja ze bedzie tyle palił w mieście.
ewelina
Nowicjusz

25 Wrz 2008, 12:36

Wszystko zależy jaki to silnik,bo od rodzaju silnika zależy jaka instalacja gazowa w nim musi być założona( która generacja oraz jaki reduktor).Co do spalania,to silniczek 1,6 powinien palić około 7 litrów PB,a więc około 9 litrów LPG.Jak pisał kolega wyżej,trzeba sprawdzić szczelność instalacji,oraz to,ile pali Pb.[/b]
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2008, 13:37

nie mam poęcia jaka to instalacja, z taką po prostu kupilam autko dość nie dawno, z obserwacji wydaje mi się że pb też dużo pali, więc powinien palić ok 10 gazu w mieście? Od czego zacząć sprawdzanie bo szczelność była już sprawdzana i jest ok. założona była w 2004 roku i jak to określił gazownik jest do ręcznej regulacji, cokolwiek to znaczy???
Dodam jeszcze tylko że przewody i świece zostały wymienione.
No i jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia choć nie wiem czy ma to wpływ na spalanie, zauważyłam że wiatrak przychłodnicy nie włącza się, czy może to mieć wpływ na spalanie?
ewelina
Nowicjusz

26 Wrz 2008, 17:11

Musisz sprawdzić bądz dowiedzieć się,jaki masz układ zasilania - gaźnik,czy wtrysk jedno - lub wielopunktowy.Jeżeli jest gaxnik,to powinna być I generacja z ręczną regulacja dawki gazu,tak jak ci to wspomniał gazownik..Jeżeli jest wtrysk jednopunktowy,to wystarczy II generacja,ale powinien być silniczek krokowy,czyli dawką gazu steruje komputerek gazowy.Gazownicy zakładają tez do takich instalcji parownik z ręczną regulacją,tak jak w I generacji,ale to raczej nie zdaje egzaminu i zawze były z tym problemy.A jeżeli masz wtrysk wielopunktowy,to powinna być III bądz IV generacja LPG i tam już musi być dawka paliwa sterowana elektronicznie.
Dodam jeszcze,że jeżeli samochód pali np. 8 litrów Pb,to musi palić około 10 litrów LPG.LPG jest spalane zawsze o około 2 litry wiecej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Paź 2008, 23:57

mam duzy problem . moja mazda 323f 1995 v6 2.0 pali 28 litrów gazu na 100 kilometrów . i w środku śmierdzi gazem(( (IV generacja , wymienialem miesiąc temu reduktor)
marcin89
Nowicjusz

31 Paź 2008, 11:35

Skoro czuć gaz,to może to być nieszczelnośc.Najlepiej jedz do gazownika i niech sprawdzi instalację.Poza tym od razu niech ci ją wyreguluje.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

31 Paź 2008, 14:01

włśnie zaraz jade to zrobić . mam nadzieje ze to jakaś uszczelka .
marcin89
Nowicjusz

31 Paź 2008, 19:12

U mnie tez było czuć gaz i siarkowodór. Sonda lambda była rozregulowana, podlczylismy pod kompa, ustawilismy mieszanke i jest git. Chocią spalanie mam i tak na poziomie 18 - 19 litrów w miescie... no ale mam duze auto ;]
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

31 Paź 2008, 19:36

naszczęscie to była tylkojakis wężyk gumowy koszt naprawy 20 zł tak więc loozik)))
marcin89
Nowicjusz

05 Lis 2008, 19:35

9,5 l lpg w trasie przy silniku 1.6 i dość ciężkim aucie mieści się w normie.
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin