Honda Civic Problemy z gazem.. kontrolka check..

04 Lis 2008, 22:27

witam,
mam problem dotyczący mojej hondy.. jest to civic 1,5 kat 90km.. od jakiegoś miesiąca sytuacja zmusiła założyć gaz.. zwykłe bingo żadna sekwencja.. ogólnie chodzi ok tylko mam problem.. jeśli podciągne samochód pod ok 6-7 tyś obrotów od razu zapala się kontrolka silnika check która gaśnie dopiero po zgaszeniu samochodu.. problem ogólnie nie jest zbyt wielki ale gdy chce przełączyć podczas jazdy z gazu na benzynę gdy pali się check samochód gaśnie.. nie ma już wtedy jazdy na benzynie.. mój gazownik się poddał i nie ma pojęcia dlaczego tak się dzieje.. chcieli dzisiaj podłączyć go pod komputer nawet nie mogli znaleźć kości do podłączenia komputera.. i tutaj moje pytania co może być nie tak z tym gazem że samochód się tak zachowuje(oczywiście na beznynie jest ok) a drugie gdzie znajdę tą kość do podłączenia komputera..
za każdą odpowiedź z góry dziekuje..
pozdrawiam
Michał
wlascicielhondy
Nowicjusz

05 Lis 2008, 12:24

Jeżeli ten gazownik,u którego byłeś z tym problemem i który zakładał ci tą instalację i nie ma tej kości do podłączenia komputera to ten sam gazownik,to kopnij go w ...Bo jak ci tą instalację wyregulował,skoro nie miał kości do podłączenia się pod komputer?
A jeżeli to nie ten sam,to zpytaj go o sondę lambda - jeżeli takową masz.Może to być jej wina.Można by też spróbować założyć emulator sondy,jeżeli nie ma.A jeżeli on jest,to trzebaby go sprawdzić.
Oczywiście najlepsze by było podłączyć się pod ten komputer,bo wówczas odczyta się błąd,jaki wyskakuje i wszystko będzie jasne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000