Problem ze skodą Octavią 1.9 TDI

01 Maj 2010, 21:32

Witam wszystkich, mam problem z moją Skodą Octavią 1.9 TDI. Otóż nabyłem ja od handlarza we wrześniu ubiegłego roku i przez cały czas problem pojawiał się sporadycznie, w zimie kilka razy nie chciała odpalić. ale wydawało mnie się, iż jest to wina mrozu (samochód jest garażowany), ale po kilku próbach w końcu silnik zaskoczył i odpalała. Później nie było z nią żadnych problemów, aż przed wczoraj w ogóle nie odpaliła. Gdy przekręca się kluczyk rozrusznik kręci, a odpalić niechce, kontrolki świeca, pompa podaje paliwo, ale nadal silnik nie reaguje.
Dla uzupełnienia dodam iż auto jest z 2003r. przebieg 170 tys. km i codziennie eksploatowane.

Jeśli ktoś wie jaka jest przyczyna tego problemu to serdecznie proszę o pomoc, z góry dziękuje.
nowy156
Nowicjusz

Miejscowość: afdgafg
  • 01 Maj 2010, 21:51

To, że podaje paliwo sprawdzałeś odkręcając rurkę od wtryskiwacza?
    Sprawdź czy paliwo przebija wtryskiwacz. Do rurki przykręć wtryskiwacz na zewnątrz i wtedy będziesz widział czy wtryskiwacz wtryskuje. Można użyć innego wtrysku jeśli masz.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

02 Maj 2010, 10:18

andrzej_124 napisał(a):To, że podaje paliwo sprawdzałeś odkręcając rurkę od wtryskiwacza?
    Sprawdź czy paliwo przebija wtryskiwacz. Do rurki przykręć wtryskiwacz na zewnątrz i wtedy będziesz widział czy wtryskiwacz wtryskuje. Można użyć innego wtrysku jeśli masz.

Wykręciłem wtrysk z głowicy, włączyłem zapłon i okazało się, że wtryskiwacz rozpyla paliwo, a silnik nadal uruchomić się nie chce.

Rozrząd jest po wymianie ok. 20 tys. km. Także nadal nie wiem co jest tego problemem, dla uzupełnienia dodam, że paliwo tankuje na jednej stacji i po ostatnim tankowaniu przejechałem ok 250 km.

Jeśli ktoś wie jak naprawić tę usterkę proszę o pomoc, dziękuje.
    nowy156
    Nowicjusz

02 Maj 2010, 10:44

Sprawdź ustawienie rozrządu i ciśnienie na cylindrach.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

02 Maj 2010, 14:44

Ciśnienia nie sprawdzałem, gdyż zauważyłem, iż do świec żarowych nie dochodzi prąd. Może ktoś wie co jest tego przyczyną?
    nowy156
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum Testowania Silników Audi w Neckarsulm
      Uruchomienie nowego Centrum Testowania Silników w fabryce Audi w Neckarsulm oznacza oddanie do użytku najnowocześniejszych na świecie i najbardziej wydajnych urządzeń do badania jednostek napędowych. Centrum wyznacza ...
      Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair
      Na targach Design Miami/, Audi przedstawia krzesło R18 Ultra Chair, zaprojektowane przez Clemensa Weisshaara i Reeda Krama, przedstawicieli nowego pokolenia projektantów. Prototyp skonstruowano we współpracy ...