Problem ze skrzynią półautomatyczną w Renault Twingo

06 Maj 2020, 14:22

Witam. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co może się dziać ze skrzynią biegów półautomatyczną. Bo u paru mechaników byłam ale nikt mi nie pomógł. Przedstawię problem, posiadam auto Renault Twingo z półautomatem quick shift i od jakiegoś pół roku mam problem z wrzucającą się samoczynnie pozycja N (neutral). Sytuacja poprawiła się po wymianie świec, przewodów paliwowych z cewka, oraz sondy lambda i czujnika prędkości. Tzn. Nie wrzuca się N cały czas w trakcie jazdy ale teraz tylko na początku jazdy po przejechaniu ok paru metrów, przeważnie w tym samym miejscu muszę się zatrzymać wyłączyć samochód i uruchomić go ponownie by wrzucić znów A (automat) czasem udaje się bez wyłączania silnika go wrzucić ale częściej trzeba silnik wyłączyć by pozycja A się wbiła. Dodam ze zazwyczaj rano się to zdarza po dłuższym postoju auta ze nie można wbić A i ze po 3m wbija się N. Tak jakby coś na początku jazdy nie mogło się ustawić. Potem jazda może być normalnie kontynuowana bez problemów. Myślę że to nie wina skrzyni a czegoś innego jakiegoś może rozgrzania, może coś się zapycha, nie wiem może ktoś z państwa wie co to może być, bo byłam u paru mechaników nie potrafią powiedzieć co to może być?
sowka14
Nowicjusz

06 Maj 2020, 15:27

W pierwszej kolejności przy tego typu problemach należy sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów. Jeżeli nie wiesz kiedy był on wymieniany to należy zrobić taki zabieg i wymienić go. Następnie powinno się sprawdzić czy coś się zmieni z reakcją biegów i nadal będzie występował problem z wyrzucaniem biegu.

W tym przypadku zwykły mechanik może nie być w stanie pomóc i tu najlepiej by było podjechać do warsztatu w którym zajmują się tylko skrzyniami automatycznymi. Przypuszczam że tam szybko by zdiagnozowali problem.

Jeżeli olej nie pomoże prawdopodobnie problemem będzie sterownik od skrzyni biegów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2020, 16:04

Poziom oleju w skrzyni biegow sprawdzalam u mechanika juz wyczytalam to gdzies na forum i kazalam sprawdzic. Bylam rowniez w autoryzowanym serwisie renault nie wyszedl zaden blad ze skrzyni biegow tylko sonda lambda do wymiany i ja wymienilam. i niestety w miejscowosci ktorej mieszkam nie ma mechanika co by sie zajmowal takimi skrzyniami, wiec chyba pozostaje tylko wymiana skrzyni na inna taka sama ale to sa rzeczy uzywane i tez nie wiadomo czy zamieniona skrzynia bedzie dzialac
sowka14
Nowicjusz

07 Maj 2020, 09:34

Proponuję zacząć od wymiany oleju. Radzę też mimo wszystko poszukać w okolicy mechanika, który zajmuje się automatami. Zwykły mechanik może sobie nie poradzić z wymianą oleju w ASB.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2020, 09:57

Dziekuje tak zrobie sprobuje ten olej jeszcze wymienic
sowka14
Nowicjusz

16 Lip 2021, 22:58

Cześć. Trochę już czasu minęło, może rozwiązałeś problem. Ale jeśli nie to problemy z zanikiem trybu automatycznego i wyrzucanie na luz często są spowodowane są zużyciem silnika pompy oleju (napędu biegów). Z przodu skrzyni jest pompka oleju używanego do "wciskania sprzęgła" oraz napędu siłowników zmiany biegów. Zwyczajnie wycierają się szczotki - jak w wiertarce :). Wystarczy wymienić i spokój na kolejne ~170tyś. Jeśli nie to to może pomóc ponowna kalibracja skrzyni i położenia sprzęgła. DDT2000 to umie. (ale to raczej to na szarpanie itp pomaga.)
cypis50
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...