Problem ze skrzynią półautomatyczną w Renault Twingo

06 Maj 2020, 14:22

Witam. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co może się dziać ze skrzynią biegów półautomatyczną. Bo u paru mechaników byłam ale nikt mi nie pomógł. Przedstawię problem, posiadam auto Renault Twingo z półautomatem quick shift i od jakiegoś pół roku mam problem z wrzucającą się samoczynnie pozycja N (neutral). Sytuacja poprawiła się po wymianie świec, przewodów paliwowych z cewka, oraz sondy lambda i czujnika prędkości. Tzn. Nie wrzuca się N cały czas w trakcie jazdy ale teraz tylko na początku jazdy po przejechaniu ok paru metrów, przeważnie w tym samym miejscu muszę się zatrzymać wyłączyć samochód i uruchomić go ponownie by wrzucić znów A (automat) czasem udaje się bez wyłączania silnika go wrzucić ale częściej trzeba silnik wyłączyć by pozycja A się wbiła. Dodam ze zazwyczaj rano się to zdarza po dłuższym postoju auta ze nie można wbić A i ze po 3m wbija się N. Tak jakby coś na początku jazdy nie mogło się ustawić. Potem jazda może być normalnie kontynuowana bez problemów. Myślę że to nie wina skrzyni a czegoś innego jakiegoś może rozgrzania, może coś się zapycha, nie wiem może ktoś z państwa wie co to może być, bo byłam u paru mechaników nie potrafią powiedzieć co to może być?
sowka14
Nowicjusz

06 Maj 2020, 15:27

W pierwszej kolejności przy tego typu problemach należy sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów. Jeżeli nie wiesz kiedy był on wymieniany to należy zrobić taki zabieg i wymienić go. Następnie powinno się sprawdzić czy coś się zmieni z reakcją biegów i nadal będzie występował problem z wyrzucaniem biegu.

W tym przypadku zwykły mechanik może nie być w stanie pomóc i tu najlepiej by było podjechać do warsztatu w którym zajmują się tylko skrzyniami automatycznymi. Przypuszczam że tam szybko by zdiagnozowali problem.

Jeżeli olej nie pomoże prawdopodobnie problemem będzie sterownik od skrzyni biegów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Maj 2020, 16:04

Poziom oleju w skrzyni biegow sprawdzalam u mechanika juz wyczytalam to gdzies na forum i kazalam sprawdzic. Bylam rowniez w autoryzowanym serwisie renault nie wyszedl zaden blad ze skrzyni biegow tylko sonda lambda do wymiany i ja wymienilam. i niestety w miejscowosci ktorej mieszkam nie ma mechanika co by sie zajmowal takimi skrzyniami, wiec chyba pozostaje tylko wymiana skrzyni na inna taka sama ale to sa rzeczy uzywane i tez nie wiadomo czy zamieniona skrzynia bedzie dzialac
sowka14
Nowicjusz

07 Maj 2020, 09:34

Proponuję zacząć od wymiany oleju. Radzę też mimo wszystko poszukać w okolicy mechanika, który zajmuje się automatami. Zwykły mechanik może sobie nie poradzić z wymianą oleju w ASB.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2020, 09:57

Dziekuje tak zrobie sprobuje ten olej jeszcze wymienic
sowka14
Nowicjusz

16 Lip 2021, 22:58

Cześć. Trochę już czasu minęło, może rozwiązałeś problem. Ale jeśli nie to problemy z zanikiem trybu automatycznego i wyrzucanie na luz często są spowodowane są zużyciem silnika pompy oleju (napędu biegów). Z przodu skrzyni jest pompka oleju używanego do "wciskania sprzęgła" oraz napędu siłowników zmiany biegów. Zwyczajnie wycierają się szczotki - jak w wiertarce :). Wystarczy wymienić i spokój na kolejne ~170tyś. Jeśli nie to to może pomóc ponowna kalibracja skrzyni i położenia sprzęgła. DDT2000 to umie. (ale to raczej to na szarpanie itp pomaga.)
cypis50
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 300 – silnik V6 i napęd hybrydowy
    Nowa Toyota Land Cruiser 300 zostanie najprawdopodobniej pokazana w sierpniu. Legendarna terenówka na ramie ma według doniesień japońskiego magazynu Best Car Web otrzymać platformę TNGA i napęd hybrydowy z silnikiem ...