06 Maj 2020, 14:22
Witam. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu, co może się dziać ze skrzynią biegów półautomatyczną. Bo u paru mechaników byłam ale nikt mi nie pomógł. Przedstawię problem, posiadam auto Renault Twingo z półautomatem quick shift i od jakiegoś pół roku mam problem z wrzucającą się samoczynnie pozycja N (neutral). Sytuacja poprawiła się po wymianie świec, przewodów paliwowych z cewka, oraz sondy lambda i czujnika prędkości. Tzn. Nie wrzuca się N cały czas w trakcie jazdy ale teraz tylko na początku jazdy po przejechaniu ok paru metrów, przeważnie w tym samym miejscu muszę się zatrzymać wyłączyć samochód i uruchomić go ponownie by wrzucić znów A (automat) czasem udaje się bez wyłączania silnika go wrzucić ale częściej trzeba silnik wyłączyć by pozycja A się wbiła. Dodam ze zazwyczaj rano się to zdarza po dłuższym postoju auta ze nie można wbić A i ze po 3m wbija się N. Tak jakby coś na początku jazdy nie mogło się ustawić. Potem jazda może być normalnie kontynuowana bez problemów. Myślę że to nie wina skrzyni a czegoś innego jakiegoś może rozgrzania, może coś się zapycha, nie wiem może ktoś z państwa wie co to może być, bo byłam u paru mechaników nie potrafią powiedzieć co to może być?