Problem ze spalaniem bmw e92 325i n52b25 - 19l/100km

07 Sty 2017, 12:39

Witam.

Posiadam bmw e92 z silnikiem n52b25 z automatyczna skrzynia biegów wersja z 2007 roku - bez gazowni czysta benzyna. Przebieg 167 tyś przebiegu.

Mam problem ze zbyt dużym spalaniem na poziomie 17 - 19 litrów przy spokojnej jezdzie (po mieście) Nie ważne jak delikatnie naciskam gaz nie mogę zejść poniżej 16 - 17 litrów. Na trasie przy prędkości 100 km/h spalanie w granicach 12-14 litrów. Zauważyłem również, że po jeździe gaszę silnik na komputerze pokazuje spalanie 16 litrów to następnego dnia przy odpaleniu już pokazuje 17,5, zejdę znowu do 16 z groszem i ta sama sytuacja następnego dnia.

O samochód dbam najlepiej jak potrafię olej mutul 5w40 filtry mann wymienione 3 tys km temu wraz ze świecami, cewkami i elektrozaworem plus adaptacja. Na komputerze zero błędów.

W przyszłym tygodniu odstawiam auto do warsztatu na wymianę oleju i filtru w skrzyni automatycznej bo lekko szarpie gdy jest zimna, myślicie, że może mieć jakiś wpływ na spalanie? Przy nastepnej wymianie oleju za - 7tyś km - chciałbym profilaktycznie wymienić panewki bo są od nowości i pewnie nadają się już do wymiany btw. (orientuję się jaki jest koszt robocizny przy wymianie panewek?)

Macie jakieś pomysły co może być przyczyną takiego spalania? Pozdrawiam

dziękuje za każdą odpowiedź. Pozdrawiam
fenistil
Nowicjusz

Auto: nie mam

07 Sty 2017, 13:09

Panewki do wymiany profilaktycznie?! Zapomnij o tym, to nie paseo rozrządu, no chyba, że je słychać. Spalanie?! Myślisz, że przy takich mrozach auto b3rzi3 mało pali? Zwłaszcza automat? Wymień olej z filtrem w skrzyni biegów, a z oceną spalania poczekaj do wiosny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Sty 2017, 23:02

Tak zrobię, ale zauważyłem jeszcze, ze auto nabiera strasznie długo temperaturę oleju w silniku. Po około 12 km dopiero podnosi się wskaźnik i przy około 15km ciągłej jazdy wskaźnik pokazuje około 90 stopni, natomiast wystarczy chwilę gdzieś się zatrzymać i temp. szybko spada, przy powolnej jeździe potrafię mieć około 80 stopni bez przerwy i ku zdziwieniu wczoraj wyskoczyła mi kontrolka od płynu chłodniczego ale po okolo 500 metrach wyłącza się, nie mam pomysłu co może nie grać.
fenistil
Nowicjusz

17 Sty 2017, 10:33

fenistil napisał(a):Mam problem ze zbyt dużym spalaniem na poziomie 17 - 19 litrów przy spokojnej jezdzie (po mieście) Nie ważne jak delikatnie naciskam gaz nie mogę zejść poniżej 16 - 17 litrów. Na trasie przy prędkości 100 km/h spalanie w granicach 12-14 litrów. Zauważyłem również, że po jeździe gaszę silnik na komputerze pokazuje spalanie 16 litrów to następnego dnia przy odpaleniu już pokazuje 17,5, zejdę znowu do 16 z groszem i ta sama sytuacja następnego dnia.

Po pierwsze, jak robisz krótkie odcinki to zimą takie spalanie będzie normą(tym bardziej w automacie). Po drugie, sprawdź spalanie realne, przy dystrybutorze. Kontrolka płynu świeci się bo możesz mieć go mało, a po rozgrzaniu rozszerza się i wtedy kontrolka gaśnie. Długie nagrzewanie może być skutkiem padniętego termostatu(ma to też duży wpływ na spalanie-bardzo długo jedziesz na ssaniu).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2017, 14:34

No dobrze,piszesz Fenisti o temperaturze oleju?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Sty 2017, 21:10

Tak o temperaturze oleju ten wskaznik,
fenistil
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

18 Sty 2017, 14:56

Wszystko ok,olej rozgrzewa sie praktycznie drugie tyle wolniej jak plyn chlodniczy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP