Problem ze spalaniem POMOCY

20 Sty 2017, 15:40

Witam serdecznie i od razu przepraszam jeżeli był już taki temat ale nie znam się za bardzo na tych stronach internetowych i szukaniu tego wszystkiego.

Mam problem ze spalaniem w mojej premacy 1.8 dohc spalanie przy normalnej jeździe wynosi 15-17l a przy bardzo spokojnej ekonomicznej spada do 12l . wyświetlił mi sie check engine pojechałem na diagnostykę i pokazało sondę lambdę 1 więc ją wymieniłem, natomiast po 2 dniach kontolka zaświeciła się znowu, komputer tym razem pokazał niesprawność katalizatora pierwszego , usunąłem go był potopiony . Niestety wymiana sondy i wywalenie katalizatora nic nie dało auto nadal ma spalanie tak duże, czasami czuje jak by się dusiała. na wolnych obrotach, przy puszczaniu pedału gazu czuć szarpanie.
Czy jest ktoś w stanie mi coś podpowiedzieć ?????? :D

Dzisiaj sprawdzałem przepustnice i rure od filtra powietrza, nie jest przepruchniała natomiast, rura która wchodzi do filtra powietrza na łączeniu z tym kolankiem przy filtrze była całkiem luźno, uszczelka przepruchniała jak ruszyłem to wypadła. uszczelniłem te łączenie i psikus auto skacze na obrotach , dusi się, ma ciagle niskie obroty, kilka razu zgasła na luzie, wcześniej nic takiego się nie działo, były skoki obrotów ale nie aż tak duże
mateuszpre
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 08 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mazda Premacy
Silnik: 1.8 DOHC
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

19 Lut 2017, 09:13

teraz wyczysc ta przepustnice moze usyfiłeś :shock:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny wschód słońca
    Nisko położone słońce w okresie jesiennym może oślepiać kierowców i powodować niebezpieczne sytuacje na drodze. Szczególnie niebezpieczne jest pierwsze 15-45 minut po wschodzie słońca. Ryzyko oślepienia wzrasta ...