Problem ze sprzęgłem , Sharan

25 Mar 2016, 21:25

Witam . Posiadam sharana tdi 130 km , 2004r. A wiec tak kupiłem auto i jadać do domu zauwazyłem problem ze wrzucaniem 1 i wstecznego , poprostu nie da sie . Inne biegi super . Sprzęgło po zmienieniu biegu nie podnosci sie do konca ,tylko do polowy( choć czasami odbije normalnie) . Czasami jak lekko dotknie sie pedał to on opada (!). Dziś odpowietrzyłem lecz nic nie pomaga.
Jakieś pomysły ?
misiex11
Obserwowany

Auto: Sharan

19 Kwi 2016, 15:57

Sprawdzałeś gumki na wysprzęgliku? Jak są sparciałe to lubią powietrze zaciągać.
Pod pedałem jest jeszcze siłownik, sprawdzałeś go może? Częściej pada sam wysprzęglik niż pompa więc jak byś chciał wymieniać to zacznij od niego, ale najpierw sprawdź dokładnie to odpowietrzenie bo może przez te gumki łapie lewe powietrze i szybko się z powrotem zapowietrza.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Kwi 2016, 07:44

Nie chce nic mówić,ale czy na biegu jałowym nie czujesz też charakterystycznych drgań? Jeżeli dodasz do tego fakt,że sprzęgło łapie tylko do albo od połowy,to znak że powoli się kończy,a jest to dosyć kosztowna sprawa w naprawie.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

23 Sie 2018, 13:12

Bardzo możliwe, że problem leży w [link wygasł] możliwe jednak również że sprzęgło jest już na tyle [link wygasł].
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...