PROBLEM ZE SPRZĘGŁEM TOYOTA COROLLA E10

23 Kwi 2013, 13:12

Witam.

Sprawa wygląda tak:

Postawiałem auto na prostej drodze po czym wrzuciłem bieg pierwszy i po chwili auto zaczęło samo jechać tak jak bym sprzęgło puścił a trzymałem je cały czas wciśnięte tak samo dzieje się na biegu wstecznym, na pozostałych tego nie sprawdzałem.

Sprzęgło mam hydrauliczne więc postanowiłem wymienić płyn i je odpowietrzyć ale to nie przyniosło skutku.

Zauważyłem że po przytrzymaniu sprzęgła (nawet na zgaszonym silniku) pedał zachowuję się inaczej niż zwykle, czyli wciskając go opór jest ale po przytrzymaniu go i puszczeniu tak dziwnie odbija tak jakby czegoś mu brakowało po prostu mówiąc najprościej opór po puszczeniu sprzęgła kończy się dużo wcześniej niżeli po wciśnięciu go i natychmiastowym puszczeniu.

Byłem u kilku mechaników i każdy mówi co innego: jeden że to wina całego sprzęgła że jest już skończone drugi zaś że to wina pompy sprzęgła lub wysprzęglika.

Dodam że sprzęgło od nowości nie było wymieniane.

Zrobiłem też test czy sprzęgło może ślizgać więc wrzuciłem 2 bieg i wcisnąłem gaz do blachy a auto miałem dość obciążone ale nie doznałem żadnych dziwnych zachowań auto zbiera się ładnie i obie skazówki podnoszą się tak jak się podnosić mają sprawdzałem tez na innych biegach i wszystko jest ok.

Co może być tego przyczyną? Co Wy o tym sądzicie.
toxmasz
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla E10
Silnik: 1.3 16V 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Kwi 2013, 13:37

Czy przy włączonym silniku jak wrzucasz bieg, to słychać zgrzyt, czy jest cicho i bieg ( np 1 ) wchodzi bez problemu?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2013, 15:12

Jeśli wciśnie się sprzęgło i bieg włączy się w miarę szybko i w miarę szybko puści się sprzęgło to jest wszystko ok ale jeśli wciśnie się sprzęgło i po chwili będzie się chciało wrzucić bieg to ten zgrzyt występuję..
toxmasz
Nowicjusz

23 Kwi 2013, 20:44

toxmasz napisał(a):Byłem u kilku mechaników i każdy mówi co innego: jeden że to wina całego sprzęgła że jest już skończone drugi zaś że to wina pompy sprzęgła lub wysprzęglika.

No i oboje mają rację - może to być i to i to. Dopóki mechanik się za to nie weźmie, i nie sprawdzi, to możemy sobie gdybać. Sprzęgło jest hydrauliczne, a to są dodatkowe rzeczy do gdybania. Gdyby było czysto mechaniczne, to sprawa byłaby jasna. No a tak, trzeba spraedzić dodatkowo hydraulikę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Kwi 2013, 10:07

I mam odpowiedź co do sprzęgła.

Ten mechanik co twierdził że to wina wycisku i sprzęgła to się mylił.Dzisiaj wziąłem sobie do pomocy wujka i wypatrzyli my przyczynę: to wina pompki - po wciśnięciu pedału sprzęgła i przytrzymaniu go widać jak wysprzęglik cofa się do tyłu powodując ponowny docisk sprzęgła.

Pompka już zamówiona więc jutro pewno ją będę wymieniał.

Dziękuję za sugestię.

Pozdrawiam
toxmasz
Nowicjusz

02 Maj 2013, 15:27

Daj znać, czy się udało :)
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Typ: MPV
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jeep Wrangler Unlimited
    Wrangler uznawany jest za spadkobiercę wojskowego Willysa. Samochód pojawił się w salonach sprzedaży w 1987 roku. Obecnie można go kupić w wersji trzy- i pięciodrzwiowej. W obu przypadkach samochód jest napędzany ...
    PODSUMOWANIE i SPIS MODELI - Koszty utrzymania
    Na tej stronie znajdziesz spis ponad 350 modeli samochodów w około 90 zestawieniach. Abarth: Grande Punto 1,4 T-Jet Alfa Romeo: 147 2,0 TS 147 3,2 GTA 156 1,9 JTD 159 1,8 159 1,9 JTDm 166 3,0 Audi: A2 1,6 FSI A3 8L ...

02 Maj 2013, 18:14

Tak wszystko działa. To była wina pompki.
Stara już była wysłużona - w końcu miała 20 lat :)

Pozdrawiam :)
toxmasz
Nowicjusz