Problem ze sprzęgłem

22 Lut 2020, 06:30

Witam, mam problem ze sprzęgłem w służbowym aucie Renault Trafic. Otóż od 2 dni nagle kiedy silnik jest wyłączony to po wciśnięciu sprzęgła pedał odbija do połowy, żeby wrócił do początkowej pozycji trzeba go samemu podnieść do góry, a po uruchomieniu silnika sprzęgło odbija do połowy w normalnym tempie a drugą połowę wolno ,a po nagrzaniu się auta problem znika , co to oznacza?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

22 Lut 2020, 09:57

Prawdopodobnie wysprzęglik siada, niestety jest razem z łożyskiem oporowym więc na wałku ataku w skrzyni, aby go wymienić trzeba zdemontować skrzynię
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Lut 2020, 17:13

to będzie to kosztować ok. 700 zł? Czy zbyt mało sobie licze?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2020, 19:15

Witam. Też miałem kiedyś taki problem ale w innym samochodzie, oddałem do mechanika i rzeczywiście koszt napraw wcale nie był taki niski no ale udało się wszystko dość szybko zrobić
jakubjaworski
Nowicjusz

24 Lut 2020, 20:31

U mnie też niestety raz się skończyło na dość drogiej naprawie sprzęgła... nie fajna sytuacja no ale co zrobić, jak trzeba to trzeba
robsoon098
Nowicjusz

24 Lut 2020, 21:37

ineedl napisał(a):to będzie to kosztować ok. 700 zł?
ok 500 to sama robocizna, skrzynia wyjęta to aż grzech nie sprawdzić stanu 2 masy, jeżeli jest ok to zmienić tarczę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowe systemy bezpieczeństwa od Volvo
    W pełni zautomatyzowana jazda w korku, ograniczenie kolizji na skrzyżowaniach oraz redukcja do zera kolizji z udziałem zwierząt – to najnowsze projekty w dziedzinie bezpieczeństwa, nad którymi pracuje Volvo. ...